TÜLOMSAŞ dünyayı sarıyor

TÜLOMSAŞ dünyayı sarıyor

Amerikan General Elektrik (GE) şirketinin Eskişehir'de Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ (TÜLOMSAŞ) işbirliğiyle ürettiği lokomotifler, Avrupa ülkelerine...

Amerikan General Elektrik (GE) şirketinin Eskişehir'de Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ (TÜLOMSAŞ) işbirliğiyle ürettiği lokomotifler, Avrupa ülkelerine ihraç edilecek.

Üretilen ilk lokomotif için dün Eskişehir TÜLOMSAŞ tesislerinde tören yapıldı. Bundan 4 ay önce imzalanan anlaşma gereği TÜLOMSAŞ, ilk etapta GE adına 30 lokomotif, ardından da TCDD için 20 lokomotif üretecek. İhraç edilecek 30 lokomotif Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Kafkaslar'da yük taşıyacak. İlk lokomotif ise İngiltere'ye ihraç edilecek. GE'nin Pensilvanya'daki Erie fabrikasında üretilen parçalar Eskişehir'de montajlanarak emsallerine göre daha ağır yük taşıyan 'Powerhaul' isimli lokomotif üretiliyor. Benzerleri 1.200 ton yük taşırken 3.700 beygir gücüne sahip dizel motorlu Powerhaul 1.900 ton yük taşıyor. Lokomotifin kendisi ise 129 ton.

Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "TÜLOMSAŞ sadece TCDD'nin ihtiyacını karşılamakla kalmıyor farklı ülkelere ihracat yapıyor, ülkemize döviz kazandırıyor." dedi. Hızlı trenle 1,5 yılda 3 milyon kişinin Eskişehir'e geldiğini belirten Yıldırım, "Nüfus başına yapılan hükümet yatırımlarında Eskişehir 235 lira ile birinci sırada. En yakın ilin kişi başı yatırım miktarı bunun yarısı bile değil" dedi. Yıldırım, Ankara ile Konya hızlı treninin mayısta yolcu taşımaya başlayacağını da açıkladı. TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı ise GE ile işbirliği kapsamında 2012'den itibaren lokomotiflerin seri üretimine geçeceklerini, hızlı tren üretiminde de söz sahibi olmak istediklerini kaydetti.

Amerikan Havacılık ve Uluslararası İşler Genel Sekreteri Susan Kurland da "Obama yönetiminin gerçekleştirdiği en büyük projelerden biri bu proje" dedi. 1894'te kurulan TÜLOMSAŞ'ta halen 1.700 kişi çalışıyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum