Tüketici benzinden kaçıp otogaza yöneliyor

Tüketici benzinden kaçıp otogaza yöneliyor

Akaryakıt dağıtım şirketleri de istasyonlarda benzin ve dizelle beraber otogaz satışına hız verdi. Otogazda büyümek istediklerini söyleyen Shell Türkiye...

Akaryakıt dağıtım şirketleri de istasyonlarda benzin ve dizelle beraber otogaz satışına hız verdi. Otogazda büyümek istediklerini söyleyen Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, 620 civarında istasyonda otogaz sattıklarını, yıl sonuna kadar 30-40 istasyonda daha otogaz satışına başlayacaklarını söyledi.

Sakıp Sabancı Müzesi'nde ziyarete açılan "Rembrandt ve Çağdaşları-Hollanda Sanatının Altın Çağı" sergisinin destekçisi Shell, açılışta gazetecilerin soruların cevapladı. Shell'in 1923'ten beri bulunduğunu Türkiye'de 90. yılını kutlayacağını belirten Ahmet Erdem, 2011'de TPAO ile iki önemli anlaşma yaparak doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerine başladıklarını kaydetti. Zammın benzin ve dizel satışlarına etkisini değerlendiren Erdem, "Benzin kullanımı her sene aşağı gidiyor. Otogaz kullanımı her geçen yıl artışta. Türkiye'de her yıl belli sayıda istasyon açıyoruz. Şu an 620 istasyonda otogaz satışımız var. Bu sayıya yıl sonuna kadar 30-40 yeni otogaz istasyonu ekleyeceğiz. Otogazla ilgili yasal çalışma ve sınırlamaların yapılması olumlu bir adım" dedi.

Benzin fiyatlarını değerlendiren Erdem, "Dağıtım şirketleri fiyatlarına maliyeti yansıtmak durumunda, bayilerin kâr payı bu noktada önemli. Kâr payları yüzde 9'larda. Rafineriden çıkıştan istasyona gelene kadar maliyetler de var." yorumunu yaptı. Erdem, TÜPRAŞ'ın fiyatı belirlemesi için bir yasanın olmadığını, Türkiye'de fiyatın piyasada ulaşılabilir ve ithal rekabetçi yapıda geliştiğinin altını çizdi. Akaryakıt sektörü için dünyadaki siyasi istikrarın önemli olduğunu, petrolün bulunduğu Körfez bölgesinde yaşananların fiyatı artırdığını söyleyen Erdem, "Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde de petrol fiyatı yüksek seyrediyor. Maliyetlerin aşağı yönde olmasını arzu ediyoruz" dedi.

'Farklılaştırılmış ürün'le ilgili fiyatlamada EPDK uyarısının hatırlatılması üzerine Erdem, "Bu tüketicilerin tercihi ve inovatif ürünün maliyeti. Senede 1,5 milyar dolar Ar-Ge'ye para ayrılıyor. Katkı maliyetinden bahsederken inovasyon payını göz ardı edemeyiz. Ana ürün ile farklılaştırılmış ürün arasındaki fark Avrupa'da da uygulanıyor. Kullanım memnuniyete bağlı. Farkı hissetmeyen, beğenmeyen kullanmaz." diye konuştu. Fiyatın yükselmesiyle Türkiye'de kaçak akaryakıtın arttığını aktaran Erdem, "Türkiye'nin akaryakıt sektörü 80 milyar lira. Bunun yüzde 10'unun kayıt dışı olduğu tahmin ediliyor. Akaryakıtta ortalama vergiyi yüzde 50 düşünürseniz, Maliye'nin kasasına yılda 4 milyar TL az vergi giriyor" dedi.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.