Tüfenkçi'den 2.el ile ilgili önemli açıklamalar

Tüfenkçi'den 2.el ile ilgili önemli açıklamalar

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ikinci el otomobil satışları için yetki belgelerin ticaret il müdürlüklerinden alınacağını söyledi. Tüfenkci, belirli kriterleri taşımayanların bu belgeleri alamayacağını kaydetti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Habertürk’te katıldığı programda ikinci el otomobil satışları hakkında yapılan değişiklikle ilgili açıklamalarda bulundu. İşte Bakan’ın o açıklamaları:

‘HER ÖNÜNE GELEN YAPAMAYACAK’

İkinci el motorlu kara taşıtları ticaretinde bugüne kadar bir yasal boşluk vardı ve bu yasal boşluğun neticesinde bir takım mağduriyetler ve başı boşluklar oluşuyordu. Kaide ve kuralları belli olmadan devam eden bir ticaret vardı. Bu ticareti daraltmadan belli kurallara bağlayarak özellikle alım satım yapanları koruyarak belli bir yönetmelik ve kurallar yayınladık. Birincisi, bundan sonra her önüne gelen ikinci el motorlu kara taşıt ticareti yapamayacak. Bir yetki belgesi sahibi olanlar bu ticareti yapacak. İkinci el motorlu kara taşıt ticareti işletmesi adına yetki belgesi alan tacirlerle esnaf bu işi yapacaklar.

BELGELER NEREDEN ALINACAK?

Bu belgeleri belirli şartları taşıytanlar ticaret il müddürlüklerimizden alacaklar. Belirli bir suçtan hüküm giymeyenler ki bunlar ihaleye fesat karıştırma, zimmet, rüşvet veya vergi kaçakçılığı gibi devlet aleyhine işlenen suçlar dan hüküm giymemiş olma, ticaret icrasından men edilmemiş olmaları gibi şartlar aranacak.

‘GARANTİ ŞARTI GETİRDİK’

Yine özellikle ikinci el otomotil ve motorsiklet satımlarında getirilen bu yenilikle beraber, garanti verme şartı getirilecek. Özellikle satış tarihinden itibaren üç ay veya beş bin kilometre garanti şartı getirmiş oluyoruz. Böylelikle özellikle motor şanzıman ve elektrik aksamlarında eğer siz bu araçlar bu anlamıyla temiz ve sağlam diyorsanız bunun satış tarihinden itibaren ya üç ay ya da beş bin kilometre en azından garanti vereceksiniz.

8 yaş ve 160 bin kşilometre altı araçlarda expertiz raporu alınması şartını getiriyoruz. Dolayısı ile orada expertizler bu hususları kontrol edecekler ve gittiğinizde o aracın gerçek kilometresinde olup olmadığını göreceksiniz.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.