Troleybüs kamyonlar geliyor: Almanya’da çalışmalar başladı!

Troleybüs kamyonlar geliyor: Almanya’da çalışmalar başladı!

“Elektrikli kamyonlar batarya kapasitesi yüzünden gerçekleşmez” diyenlere çok geçerli alternatif bir çözüm geliyor. Troleybüs kamyon konusunda Almanya çalışmalara başladı. Almanya troleybüs teknolojisini şimdi otobanlara uygulamaya hazırlanıyor.

Elektrikli otomobil devrimi kapımızda, 2020'den itibaren bu tür araçlarda bütük bir patlama yaşanması bekleniyor. Büyük otomotiv markaları elektrikli araç planlarını ya açıkladı veya üretime geçmeye başladılar. Tesla gibi genç firmalar ise Model 3 ve benzeri yenilikçi elektrikli arabalarla pazara hakim olmaya başladılar bile. Ama işin bir de ağır araçlar kısmı var. Kamyonların da elektrikli olması lojistik sektöründe büyük değişimlere yol açabilir.

Troleybüs teknolojisi otobanlara yayılıyor

Almanya'da elektrikli yük kamyonlarının ihtiyacı olan yüksek batarya gücünü farklı bir yoldan sağlamak için çalışmalar başlamış bile. Eskiden sokaklarımızda gördüğümüz troleybüs teknolojisi şimdi otobanlara uygulanmaya başlıyor. Bu teknolojide araçlar motorlarını çalıştırmak için gereken elektriği yolun üzerinden geçen elektrik hatlarından direk alıyorlar. Sistemi kullanan elektrikli kamyonların tepesine elektrik bağlantı kolları takılması gerekli. Düzenli şarj için maksimum hız ise saatte 90 kilometre olarak belirlenmiş.

Çevreci yük taşımacılığı

Bu projenin testi için Alman firması Siemens, Hesse eyaleti tarafından görevlendirilmiş. Eyaletin otobanındaki Zeppelinheim/Cargo City Süd kavşağından Darmstadt/Weiterstadt kavşağına kadarki 10 kilometrelik alanda kurulmakta olan sistem, ‘eHighway' (eOtoban) ismi ile anılıyor. Sistemin tüm maliyetini eyalet ve federal idare kurumları karşılamakta. Benzer denemeler İsveç'de ve ABD'nin Kaliforniya eyaletlerinde de yürütülmekte. Bu yöntem sayesinde çevreye hiç zararlı gaz emisyonu olmadan yük taşımacılığı yapmak mümkün.

Kanak: Sözcü

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.