Transit Kansas’ta Türk parçasıyla can bulacak

Transit Kansas’ta Türk parçasıyla can bulacak

Ford Otosan’ın geliştirdiği ve Gölcük’te üretmeye başladığı yeni Transit, ABD için Kansas’taki bantlardan inecek. Kansaslı Transit’e 47 Türk...

Ford Otosan’ın geliştirdiği ve Gölcük’te üretmeye başladığı yeni Transit, ABD için Kansas’taki bantlardan inecek. Kansaslı Transit’e 47 Türk firması parça gönderecek

Ford’un efsanevi ticari aracı Transit’in 7. neslinin Gölcük’teki üretimi başladı. Yeni nesil Transit, mart ayından itibaren Türkiye’de satışa sunulmaya hazırlanırken, bir başka hazırlık da Amerika’da yürütülüyor. Transit’i yeniden “küresel” bir ticari araç yapmak isteyen Ford, bu amaçla ABD ve Kanada pazarı için Kansas’ta üretime başlayacak. Türk mühendislerin geliştirdiği Transit, Kansas’tan, 700 Türk malı parçayla bantlardan inecek.

Transit Custom, Tourneo Custom’ın ardından Ford Otosan’ın Türk mühendislerle geliştirdiği bir başka model olan 7. nesil Transit de Gölcük fabrikasında üretilmeye başlandı. Türkiye’den toplamda 106 ülkeye ihraç edilecek yeni nesil Transit, Amerika ve Kanada gibi pazarlar içinse Kansas’ta yeniden düzenlenen fabrikada üretilecek.

23 yeni pazar

Kansas’ta 1 milyar dolarlık yatırım ve 1000 kişilik ek istihdamla, Ford Otosan mühendislerinin gözetiminde mart ayında üretimine başlanması planlanan Transit, Türkiye’den 47 firma tarafından gönderilen 700 kalem parçayı da kullanacak.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, yeni Ford Transit’in “öncü fabrikası” olduklarını, bunun da bazı avantajlar getirdiğini belirterek, “Aracı biz geliştirdik. İlk üretime başlayan fabrika da olduğumuzdan, çalışacağımız yan sanayi firmalarını da kendimiz seçtik. Bu yüzden ABD’deki üretim için kendi çalıştığımız Türk yan sanayi firmalarını önerdik” dedi. 47 firma tarafından 700 kalem yedek parçanın ABD’ye ihraç edilmeye başlandığını vurgulayan Yenigün, “ABD’ye araç ihracatımız bitmiş olsa da, Türk firmalarının ihracatına öncülük etmiş olduk” ifadesini kullandı.

Yenigün, 630 milyon dolarlık yatırım yapılan 7. nesil Transit’le birlikte 23 yeni ihracat pazarına daha kavuştuklarını belirtirken, böylelikle Avrupa’da yaşanabilecek durgunluğu aşma şansı yarattıklarını da kaydetti. Geçen yıl Ford Otosan’ın ihracat rekoru kırdığını, ihracatlarının yüzde 11 arttığını söyleyen Yenigün, şöyle devam etti

Mühendislik ihracatı

“Geçen yıl ihracat ciromuz yüzde 15 arttı. 3.8 milyar dolarlık ihracat yaptık. 225 bin adet araç ihraç ettik. Eski Transit ve Transit Connect hatlarımızı kapattık. Yeni Transit ve Transit Courier üretimiyse yeni başlıyor. Dolayısıyla 2014’te ihracatımız 195 bin adet olacak.”

Mühendislik ihracatlarının da arttığını kaydeden Yenigün, 2013’te mühendislik ihracatından elde ettikleri gelişin yüzde 38 arttığını ve 72.8 milyon dolar olduğunu söyledi. Yenigün, otomobil, hafif ticari araç ve kamyon satışlarıyla 2013’ü de satış lideri olarak kapattıklarını hatırlattı. Ford Otosan, bu yıl toplam 435 milyon dolar yatırım yapacak.

Milliyet

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.