TPAO, KazakTürkMunay şirketindeki hisselerini devretti

TPAO, KazakTürkMunay şirketindeki hisselerini devretti

TPAO, KazakTürkMunay şirketindeki hisselerini devrettiTPAO sondaj logo 23983298323

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Kazakistan’daki iştirakinin yüzde 49 hissesini 204,5 milyon dolar karşılığında Kazak tarafına devretti.

Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı ve TPAO yetkililerinden edinilen bilgiye göre, TPAO, 1993′te Kazakistan Jeoloji ve Yeraltı Kaynaklarını Koruma Bakanlığına bağlı Kazzarubejgeologia Cumhuriyet Devlet İşletmesi (KZBG) ile ortaklaşa kurduğu ve yüzde 49 hissesine sahip olduğu KazakTürkMunay (KTM) Ltd. Ortak Şirketi’nin hisselerini 204,5 dolar karşılığında Kazaklara devretti.

TPAO, anlaşma hükümlerine aykırı olarak Kazakistan hükümetinin ülkedeki genel vergi oranlarını yükseltmesi nedeniyle 2010′da uluslararası tahkim merkezine (International Center for Settlement of Investment Disputes) başvuru yaptı. Anlaşmanın uygulanması ve yorumlanmasına yönelik ihtilaflı tahkim süreci devam ederken, 2013′te Kazak hükümetinin talebi doğrultusunda taraflar arasında dostane çözüm için doğrudan müzakereler başladı. Haziran ayında ise taraflar, TPAO’nun hisselerinin tamamını Kazak tarafına devretme konusunda anlaşma imzaladılar. Böylece KTM Ltd. Ortak Şirketi’nin tüm hisseleri Kazak tarafına geçmiş oldu.

Taraflar, tahkim merkezine başvuru yaparak imzaladıkları anlaşmanın onaylanarak sürecin tamamlanmasını talep ettiler. Şimdi kararın onaylanması bekleniyor.

TPAO, KTM Ortak Şirketi ile Batı Kazakistan’ın 4 ayrı bölgesindeki 7 ruhsatta hidrokarbon arama ve işletme hakkı elde etmiş ve projelerini de bu kapsamda yürütmekteydi. Satışla bu projeleri de Kazak tarafına devreden TPAO’nun yaşanacak gelişmeler doğrultusunda Kazakistan’daki yatırımlarına devam edip etmeme kararını gelecek günlerde alması bekleniyor.

Satıştan elde edilecek gelirin ise Türkiye’nin petrol arama projelerinde kullanılacağı bildirildi.

yeni şafak

TPAO, KazakTürkMunay şirketindeki hisselerini devretti

: TPAO, KazakTürkMunay şirketindeki hisselerini devretti

Source: TPAO, KazakTürkMunay şirketindeki hisselerini devretti

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.