Toyota, tarihi gerileme yaşadı

Toyota, tarihi gerileme yaşadı

Mart ayında Toyota’nın üretiminin geçtiğimiz yıla göre yüzde 62.7 azalması ve tedarikte büyük sıkıntısı yaşanması nedeniyle Türkiye’de ALJ...

Mart ayında Toyota’nın üretiminin geçtiğimiz yıla göre yüzde 62.7 azalması ve tedarikte büyük sıkıntısı yaşanması nedeniyle Türkiye’de ALJ Grubu’nun distribütörlüğündeki Toyota Türkiye’nin CEO’su Ali Haydar Bozkurt, dün acilen Japonya’ya uçtu. Bozkurt, hem Toyota yetkililerine yerinde ‘Geçmiş olsun’ demek hem de tedarik ve problemler konusunda bilgi almak için Japonya’ya gitti. 2010 yılında rekor satışa ulaşan ve 2011 yılında 50 bin adetlik hedef koyan Toyota Türkiye, hedefi tutturmak için harekete geçti.

Mayıs sonu belli olur

Bozkurt, Japonya’daki durumu daha net anlamaya çalıştıklarını belirterek, “Bu ziyareti de bunun için gerçekleştirdim. Perşembeye kadar Japonya’da seri toplantılara katılacağım. Şu an için 50 bin adetlik hedefe hareket ediyoruz. Ancak mayıs sonu gibi daha net bilgiler verebileceğiz. Hâlâ planlamayı kontrol ediyorlar. Bu da zaman alıyor. Umarım hedeflerde sapma olmaz.”

35 yıllık rekor düşüş

İkiz felaketin yarattığı parça sıkıntısı yüzünden Toyota’nın Japonya’daki üretimi martta geçen yıla göre yüzde 62.7 azalarak, 129 bin 491 adede geriledi. Bu Toyota’nın üretim rakamlarını vermeye başladığı 1976 yılından bu yana en düşük seviye oldu. Toyota’nın bu kaybı nedeniyle dünyanın en büyük otomotiv şirketi unvanını yitirebileceği belirtiliyor. Geçen yıl Toyota 8.4 milyon araç satışıyla ilk sırada yer alırken, ABD’li General Motors, Çin’deki satış patlamasının da verdiği destekle 8.39 milyon araç satışıyla Toyota’yı takip etmişti

Nissan ve Honda üretimi de düştü

JAPONYA’da diğer otomotiv şirketleri de mart ayında yaşanan felaket nedeniyle üretimlerini büyük ölçüde azaltmak zorunda kaldılar. Mart ayında ülkenin ikinci büyük otomotiv şirketi Nissan’ın üretimi yüzde 52.4 azalarak 47 bin 590 adet, Honda’nın üretimi yüzde 62.9 düşerek 34 bin 754’e  geriledi.

Emre ÖZPEYNİRCİ-HÜRRİYET 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.