Total'den Rusya'ya dev yatırım

Total'den Rusya'ya dev yatırım

Rusya'nın Yamal bölgesindeki dev doğalgaz yataklarındaki yatırımlara da yüzde 20 ortak olan Total, Novatek hisselerini önümüzdeki dönemde yüzde 19,4'e...

Rusya'nın Yamal bölgesindeki dev doğalgaz yataklarındaki yatırımlara da yüzde 20 ortak olan Total, Novatek hisselerini önümüzdeki dönemde yüzde 19,4'e kadar çıkarabilecek.

Ocak ayında İngiliz BP ve Amerikan ExxonMobil'in Rus petrol şirketi Rosneft'le ortak yatırım anlaşmalarının ardından, Total'in Novatek'le işbirliği üçüncü büyük yabancı yatırım olarak geldi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in hazır bulunduğu Novo-Ogoryeve devlet rezidansındaki törende anlaşmayı Total'in CEO'su Cristophe de Margerie ve Novatek Başkanı Leonid Mihelson imzaladı.

Yabancı şirketlerin özellikle enerji alanındaki yatırımlarda kontrol Kremlin'in elinde kalırken, küçük oranlarda yabancı şirketlerin alım yapmalarına izin veriliyor. Yabancı şirketler de bunun karşılığında tecrübe ve teknoloji transferi gerçekleştiriyor.

Rusya'da bağımsız olarak en büyük doğalgaz üretimi gerçekleştiren Novatek, Yamal bölgesinde 44 trilyon metreküp doğalgaz rezervlerini elinde bulunduruyor. Putin, imza töreninde yaptığı açıklamada, "Geleceği olan çok güzel bir anlaşma sağlandı" değerlendirmesinde bulundu.

Yamal bölgesinde diğer projelere de ilgi duyan Novatek, en büyük yabancı yatırımcı olacak. Total'in CEO'su Margerie yaptığı konuşmada, "Rusya'nın bizim yatırımlarımıza, bizim de Rusya'nın enerjisine ihtiyacımız var" dedi.


ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.