TOBB ve UND lojistik sektörünü konuştu

TOBB ve UND lojistik sektörünü konuştu

Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. İstanbul Dedeman Otel’de...

TOBB ve UND lojistik sektörünü konuştuUlaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi. İstanbul Dedeman Otel’de gerçekleştirilen toplantıda, nakliyecilik sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getiren Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, ITF, International Transport (Uluslararası Ulaştırma)  yani eski adıyla UBAK, Ulaştırma Bakanları Avrupa Konferansı, 1950’lerden bu yana Avrupa çapında uluslararası taşımaların kesintisiz, kaliteli ve çevre dostu şekilde gelişmesi için çeşitli önemli faaliyetler gerçekleştirdiğini söyledi.

Nuhoğlu, “Türkiye olarak, kurucu ülkeleri arasında yer aldığımız UBAK Çok Taraflı Kota Sistemi’nin de yaratıcısı olan bu değerli örgüt, o yıllardan bu yana Avrupa’daki karayolu taşımalarının sınır ötesi performansına çok önemli katma değer sağlamakta. Türk nakliyecileri olarak, UBAK Sistemini en sık kullanan nakliyeciler arasındayız. Ayrıca küresel sorumluluğunun bilinciyle filomuzda gerçekleştirdiğimiz ve sürdürdüğümüz Çevreci Dönüşüm, kapsamında UBAK Sisteminden faydalanma oranımız giderek artıyor. Türk nakliyecilerinin özellikle Avrupa ve Rusya taşımalarında yaşadıkları kota sıkıntıları alarm verici boyutlara ulaştı. Bu noktada Avrupa çapında çok taraflı dolaşım imkanı veren ve bir anlamda kamyonlarımızın Schengen’i anlamına gelen UBAK kotası sistemi özellikle bizler için önemli telafiler sağlıyor, tabii ki bazı iyileştirmelere açık, bizler de bugün sayın Viegas ile bunu nasıl daha fazla kazanımlar sağlar hale getirebileceğimizi tartışabileceğiz kendilerinin rehberliğinde. Tüm katmanlarıyla beraber yurtiçinde ve yurtdışında temsil ettiğimiz ‘Ulaştırma ve Lojistik Sektörü’ günümüzde nihayet küresel gündemde en üst sıralarda yerini almaya başladı” ifadesinde bulundu.TOBB ve UND lojistik sektörünü konuştu

Dünya Ticaret Örgütü: Bali Sonuçları–Transit Serbestisi

Çetin Nuhoğlu, “En son olarak; 3-6 Aralık’ta Bali’de gerçekleşen Dokuzuncu Bakanlar Konferansı’nda toplanan 159 Dünya Ticaret Örgütü Üyesi, ortak gümrük standartlarının belirlenmesi ve dünyanın dört bir yanında eşyaların akışının hızlandırılması amacıyla tasarlanan bir Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nı oybirliğiyle onayladı. Kurulduğu 1995 yılından bu yana, Dünya Ticaret Örgütü tarafından gerçekleştirilen en büyük reformlardan biri olan ve DTÖ üyesi ülkelerin üçte ikisi tarafından onaylandığında, tüm üyeler için bağlayıcı olacak bu yeni anlaşma ile, dünya ticaretine yeni bir ivme kazandırıldı.

2014 yılının Temmuz ayı sonlarında yürürlüğe girmesi beklenen bu yeni DTÖ anlaşması, küresel ticaretteki idari engellerin azaltılacağı, sınırlardaki gecikmelerin azaltılacağı ve dünyanın en geri kalmış ülkelerinin ekonomik kalkınmasının destekleneceği bir yapı getiriyor” şeklinde konuştu.TOBB ve UND lojistik sektörünü konuştu

UND Başkanı Nuhoğlu:

Bali’de mutabık kalınan bu “Paket” ile tüm dünyada gümrük işlemlerinin hızlandırılması, ticaretin daha hızlı-kolay ve ucuz hale getirilmesi; daha fazla şefaflık ve netlik sağlanması, bürokrasi ve rüşvetin önlenmesi ve teknolojideki gelişmelerin gümrüklerde daha etkin kullanılmasını amaçlayan bir dizi tedbir gelecek yıllarda uluslararası taşımacılık ve lojistik sektörü için yeni açılımlar sağlayacak.

Türkiye olarak, sektörümüz adına bu yeni Anlaşmada “Transit Serbestisi” kuralının eskisinden daha net ve haksız ayrımcılıkları ve kısıtlamaları daha etkin şekilde önleyebilecek bir hale getirilmesi için çeşitli öneriler de sunduk.

Sonuçta ortaya çıkan uzlaşı metninde ülkemizdeki nakliyeciler için önemli iyileşmeler var;

Transit taşımalarımızdaki haklarımızdan bahsederken sık sık vurguladığımız GATT’ın 5. Maddesine ilaveten ; dünya ticaret örgütü üyeleri artık “transit taşımaları” daha da kolaylaştırıcı bazı yeni hükümleri de kabul etmiş bulunuyor,  yeni anlaşma gereği DTÖ üyesi ülkeler

-Eğer uygulanmalarını gerektiren şartlar veya amaçlar değişmişse, artık transit taşımalara yönelik düzenlemeler ve formaliteler kaldırılacak,

-Eğer bu şartlar değiştirilmemişse de, bu formalite ve düzenlemeler ticareti daha az kısıtlayıcı hale getirilecek;

-Transit formaliteleri ve düzenlemeleri gizli ayrımcılık aracı olarak kullanılamayacak

-Transit taşımalar verilen hizmetlerle bağlantılı olmadıkça  veya zorunlu idari maliyetlerle eşdeğer olmadıkça ücrete veya vergiye bağlanamaz.

-Transit taşımalara gönüllü olarak herhangi bir kısıtlama veya benzer tedbir getirilemeyecek (tabii ki, mevcut DTÖ kurallarına aykırı olmayan ulusal düzenlemeler ve ikili veya çok tafralı anlaşmalar yine geçerli olacak)

-Transite getirilen formalite ve dokümantasyon zorunlulukları , malların belirlenmesi ve transit zorunluluklarının yerine getirilmesinden daha fazla yük getirici olamayacak

-Mallar transit işlemine alındıktan sonra varış noktasına kadar gümrük vergisi veya gereksiz gecikmelere tabi olmayacak

Ayrıca yeni anlaşmada TRANSİT ile bağlantılı diğer hükümler de şöyle:

-Ülkeler Transit formalitelerini kolaylaştırıcı ek tedbirler alacaklar, örneğin belirli kriterleri yerine getirenlere yetkili operatör statüsü vermek (bizdeki yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği gibi) ya da başka şekillerde…

-Transit taşımalarla ilgili tüm ulusal /uluslararası düzenlemeler, ücretler şeffaf olarak internet üzerinden paylaşılacak; ayrıca yeni kısıtlamalar önceden diğer ülkelere bildirilecek.

-Transit taşımalardaki formaliteler ve dokümantasyon üye ülkelerce sürekli gözden geçirilecek ve uygulanabilir basitleştirmeler hızlıca uygulamaya alınacak.

-Belgelerin mümkün olduğunca çoğunluğunun “elektronik kopyaları veya fotokopileri” kabul edilecek; Sınır kuruluşları arasında daha fazla işbirlikleri yapılacak.

Her ne kadar bu yeni kuralların mevcut ve gelecekteki ulusal düzenlemeler, ulaşımı düzenleyen ve DTÖ kurallarına uygun olan ikili veya çok taraflı anlaşmaları ortadan kaldırmayacağı, bunların hala geçerli olacağı söylense de bu yeni anlaşma transit taşıma serbestisinde önemli bir açılım sağlayabilir hepimiz için.

Özellikle Doğu’dan Batı’ya enerji sevkiyatının aksamaması ve Rusya gibi devletlerin gaz ve enerji akımlarını keyfi şekilde yönetememesi için  batılı ülkelerce üzerinde çok durulan Transit Serbestisi kuralında, Türk nakliyeciler için de, gümrük beklemeleri, sınır geçişleri alanlarında bazı iyileşmeler sağlayacağına inanıyoruz.

Daha şimdiden bu yeni global anlaşmanın

-Dünya ticaretinin maliyetlerini % 10-15 azaltacağı,

-Küresel hasılaya 400 milyar ile  1 trilyon $ arasında ilave getireceği,

farklı çevrelerce belirtilmekte.

Yeni ticaret anlaşmasının ülkemiz lehine bir değişim sağlaması için bizler de her zaman olduğu gibi küresel ve uluslararası örgütler nezdindeki girişimlerimizi sürdüreceğiz.

Ekonomimize değer katan sektörlerimizin çatı kuruluşu TOBB şemsiyesi altında bir araya gelen sektör dernekleri olarak, bu önemli ve Küresel sektörün performansını arttırarak aslında küresel ekonominin tüm dünya insanları için daha fazla refah sağlaması için çalışıyoruz.

TOBB Ulaştırma ve Lojistik Meclisi olarak sağladığımız bu etkin birliktelik ve sinerjiyle, tüm bu sorunları hızla aşacağımıza inanıyoruz, bugün bu yönde çok önemli adımlar atacağız.

yeni demiryolu mevzuatı ve serbestleşme

Demiryolu ayağında, Demiryolu Taşımacılığı derneği DTD özellikle son dönemde devletimizin yeni atılımlarıyla büyük ivme kaydeden bu sektörü hızla yeni bir döneme hazırlıyor.

Geçen yıl yine bu platformda Sayın Müsteşar Yardımcımız ile birlikte, sektörün serbestleşmesi için beklenen mevzuatı tartışıyorduk.

Bu yıl bahse konu mevzuat yayınlandı, artık serbestleşmeye hazırlanan bir demiryolu taşımacılığı sektörümüz var, ayrıca yine Bakanlığımızın hazırlamakta olduğu intermodal taşımacılık mevzuatını da yakından takip ediyoruz.

Zaten gerek TOBB Sektör Meclisimiz, gerekse TOBB-UND olarak destek verdiğimiz BALO projesi de, bu alanda başarılı bir girişimdir, ihracatımıza önemli katkıları olacağına inanıyorum.

Çağımızın gereği Multimodal – İntermodal taşımacılık sistemi , nakliyecilerimize ve ihracatçılarımıza sunacağı yeni alternatiflerle lojistik maliyetlerimizi düşürecek ve kaliteyi arttıracaktır.

KARİD: Yeni Posta Kanunu yayınlandı

Posta sektörümüzde, tekelin önlenmesi yönündeki Meclis öneri ve girişimlerimiz Bakanlığımız nezdinde de kabul görürken Yeni Posta Kanunu yayınlandı; yakında bu konuda da sektör kuruluşlarımıza daha fazla verimlilik ve adil bir rekabet ortamı sunabilecek bir mevzuatın uygulamaya yansımalarını göreceğiz.TOBB ve UND lojistik sektörünü konuştu

TND:

Tabii ki, uluslararası taşımalarımızın yanında, ulusal taşımalar da aynı zincirin parçası olarak iyileştirmeye açık. Uluslararası hattan ülkemize ulaşan ve buradan ihraç yüküyle yola çıkan araçlarımız seferlerin önemli kısmını yurtiçinde gerçekleştiriyor.

Türkiye Nakliyeciler Derneği de bu yurtiçi ayağın kesintisiz hizmet vermesi için çalışmalar yapmakta; bizler bu ayağın da ihracatımızın destekçisi olduğu görüşündeyiz. Destekliyoruz.

Yaklaşan 2023 için çizilen 500 milyar dolarlık ihracat hedefi de, sektörümüz için önemli bir mücadele unsuru ve buna tüm süreç sahipleriyle ve karar alıcılarla beraber gerçekten çok iyi hazırlanmamız gerekiyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız liderliğinde “Türkiye Lojistik Master Planı” hayata geçirilmeye hazırlanmaktadır. Söz konusu Master Planın, sektörümüze yönelik yatırımlar için çok gerekli ve doğru bir rehber olacağını öngörüyoruz.

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.