TL ve Rubleli ticaret artıyor

TL ve Rubleli ticaret artıyor

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, iki ülkenin ulusal paraları ile yaptığı ihracatın 800 milyon dolara ulaştığını belirtti. Çağlayan, 2011'in ilk 2 ayında...

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, iki ülkenin ulusal paraları ile yaptığı ihracatın 800 milyon dolara ulaştığını belirtti. Çağlayan, 2011'in ilk 2 ayında Rusya'ya ihracatın 1 milyar dolara yaklaştığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 bakan ve çok sayıda işadamıyla çıkarma yaptığı Rusya ziyaretinden önemli kazanımlar elde edildi. Rusya gezisini değerlendiren Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, imzalanan anlaşmalar sonucu vizesiz seyahatin 1 ay sonra uygulamaya gireceğini, Ortadoğu'daki gelişmelerin ardından Rusya'nın Türkiye için ihracatta en önemli ülkelerin başında geldiğini söyledi. Çağlayan, iki ülkenin ulusal paraları ile yaptığı ihracatın 800 milyon dolara ulaştığını belirtti. Türkiye'nin ihracattaki artışının sürdüğünü ve kriz öncesi dönemin yakalanacağını kaydeden Çağlayan, 15 Mart itibarıyla artışın geçen seneye göre yüzde 23 olduğunu anlattı.

Devlet Bakanı Çağlayan, 2 günlük Rusya ziyaretinin ardından gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi. Türkiye'nin 1 Ocak-15 Mart arasındaki ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 25 milyar doları geçtiğini belirten Çağlayan, "Bu da bizim 127 milyar dolarlık orta vadeli program hedefini çok rahat aşacağımızın göstergesidir:" diye konuştu. Rusya İş Forumu'nun TUSKON, DEİK ve TİM'in birlikte organize ettiği ilk toplantı olması yönüyle önem taşıdığını aktaran Çağlayan, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenecek Kış Olimpiyatları'nın Türk müteahhitlere önemli fırsatlar doğuracağını anlattı. Bu kentte 25 milyar dolarlık inşaat yatırımı yapılacağını kaydeden Çağlayan, Türk müteahhitlerin buradan büyük pay alacağını söyledi.

Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin ardından ihracat stratejisini değiştirdiklerini kaydeden Çağlayan, Rusya pazarının artık öncelikli pazar olduğunu söyledi. Çin, Hindistan ve ABD'nin diğer öncelikli pazarlar olarak belirlendiğini kaydetti. Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatının büyük kısmını Rusya'ya yaptığını hatırlatan Çağlayan, Rusya'daki Soçi limanının kapatılmasıyla beraber alternatif limanlar, demiryolu ve lojistik merkezleri çalışmalarının sürdüğünü anlattı. 2011 yılının ilk 2 ayında Türkiye'nin Rusya'ya ihracatının 1 milyar dolara yaklaştığını ifade etti. Libya'daki gelişmeleri de değerlendiren Çağlayan, Türkiye olarak bu ülkeden vazgeçilmesinin söz konusu olmadığını anlattı. Kaddafi'nin, Türk şirketlerinin ve işçilerinin Libya'ya geri dönebileceğine yönelik çağrısının hatırlatılması üzerine de müteahhit firmaların önceliklerinin can güvenliği olduğunu söyledi. Çağlayan, "Şu anda bizim Libya'da çalışan firmamız da var. Yaşar Özkan firmasının şantiyesi kapanmadı. Çalışmaya devam ediyor. Sadece mola verdik. Libya'ya dönüp daha fazlasını yapacağız." dedi. Libya'daki kayıpların tespitine çalışıldığını anlatan Çağlayan, önceliklerin hak edişlerin alınması olduğunu belirtti. Bunun ardından oluşan zarar ziyanın yerine konulması için çalışacaklarını anlattı.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.