TIRSAN’ın artık damperi de var

TIRSAN’ın artık damperi de var

Yüzde yüz bir Türk firması olmasına rağmen, yurt dışında dünya markalarını bünyesine katarak ezber bozan işlere imza atan TIRSAN, kurduğu Ar-Ge merkezinin...

Yüzde yüz bir Türk firması olmasına rağmen, yurt dışında dünya markalarını bünyesine katarak ezber bozan işlere imza atan TIRSAN, kurduğu Ar-Ge merkezinin meyvelerini topluyor. 118 farklı ürünü seri üretebilme kapasitesine sahip olan firma, ürün föyündeki son eksiği de damperle tamamladı.

9 Nisan Cumartesi günü TIRSAN’ın Adapazarı Pamukova’daki fabrikası hareketli bir hafta sonu yaşadı. Fabrika girişinde dağıtılan sarı anorakları giyen davetliler, güneşli havada baharı müjdeleyen papatyalar gibiydi. Oldukça neşeli ve gururlu olduğu gözlerden kaçmayan TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çetin Nuhoğlu, herkesi tek tek karşılayarak samimi bir ev sahipliği yaptı. Yeni damperin tanıtılacağı alan hınca hınç dolmuştu artık.

Açılışta ilk sözü alan TIRSAN’ın Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Altun, Ürün portföylerini kısaca tanıtarak, “AR-GE merkezimizde yaklaşık 6 ay süren titiz çalışmalar sonucu TIRSAN Damper ortaya çıktı. Başta AR-GE merkezi çalışanları olmak üzere emeği geçenleri kutluyorum” sözleriyle konuşmasını özetledi.

Kürsüye gelen Çetin Nuhoğlu ise, “Bugün ürün gamımızda eksik olan bir ürünümüz kalmıştı onu da tamamladık” diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben de 20 yıldır buradayım, artık kendimi Adapazarlı sayıyorum. Buraya gelirken zevk alıyorum. Pazartesi buradaydım, Salı, Çarşamba da; Perşembe yoktum. Cuma, cumartesi gene buradayım, haftaya da burada olacağım. Sizlerle birlikte olmak beni çok mutlu ediyor.”

“Avrupa’da ilk 3 hedefi çok yakın”

TIRSAN’ın 30 adet olan üretimini önümüzdeki eylül ayı itibariyle 66’ya çıkaracak tam otomasyon üretim merkezinin temelini haftaya atmayı planladıklarını kaydeden Nuhoğlu, “Yılda 5 vardiyada 15 bin 800 araç üretilecek. Böylece hep arzulanan %100 bir Türk firmasının Avrupa’daki ilk 3 hedefine ulaşılmış olacak. 2009’da AR-GE merkezimizi kurarken hedefimiz zaten buydu. Kasım ayında da İstanbul Tuzla’da ikinci Ar-Ge merkezimizi kuracağız” diye konuştu.

Damperin sürpriz çıkışı

Konuşmaların ardından kurulan sahnede damperin üretim aşamaları anlatıldı. Filmin sonunda, aynı perde büyük bir gürültüyle yıkıldı ve içeri damperi önde çekici arkada ‘esas oğlan’ girdi. Böylece herkes, niye sol tarafta bir alanın boş bırakıldığını anlamış oldu.

Sloganın yaratıcısına ödül

“Sektörün Yeni Standardı” sloganını bulan Müşteri İlişkileri Yöneticisi İhsan Özkan, TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çetin Nuhoğlu tarafından ödüllendirildi.

En büyük pay AR-GE Merkezi’nin

Yeni damperde emeği geçenler de unutulmadı. Önce yaklaşık 10 yıldır TIRSAN bünyesinde çalışan makine mühendisi Yasemin Usçakar geldi, ardından damperin mimarları Ar-Ge merkezinden Adem Kaya ile Samet Keser ve merkezin direktörü Orhan Selbest sahnedeki yerlerini aldı.

Adapazarı istikametinden Güney Kore’ye gidecekler

Bu araçlar, önümüzdeki hafta Güney Kore’ye doğru yola çıkacak. TIRSAN, G. Kore’ye senede 150 konteyner taşıyıcısı ihraç ediyor.

Kısa fabrika turu

TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Nuhoğlu, elinde mikrofonla basın mensuplarına fabrikayı tanıttı.

İlk damper teslimatı Sezerler Hafriyat’a

TIRSAN, bir yandan ürün tanıtımı yaparken, diğer yandan da, ilk satışını gerçekleştirdi. Yine Adapazarı’nda faaliyet gösteren Sezerler Hafriyat, 10 damper ile 5 çekici aldı. Markanın TIRSAN olmasının alım tercihleri için yeterli olduğunu ifade eden Sezerler Hafriyat’ın sahibi Ramazan Sezer, alımların arkasının geleceğini sözlerine ekledi.

Sezerler Hafriyat’ın, bulundukları fabrikanın da temelini atan firma olduğunu belirten TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Sezerler’in araçların test süresi ve geliştirilmesinde de çok destek olduklarını söyleyerek, “Damperi ‘birlikte geliştirdik’ desek yanlış olmaz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin her noktasında bayilikler verilecek

Yıl sonuna kadar 480 adet damper üreteceklerini kaydeden Nuhoğlu, “Kasalı tipteki araçlardan ise 1.000 adet yapacağız. Bu nedenle bütün Türkiye’de bayilikler verme amacındayız. Firmaları geliştirerek üstyapılarında bir standart oluşturacağız. Böylece aracı alan hemen üstünü koyacak. Ürün föyü bakımından şu an 118 adetteyiz. Ama bunları kaç tipe dökeriz bunu söylemek mümkün değil. 118 farklı ürün tipini seri olarak üretiyoruz. Damperlerimiz, hem dökme yük, hem mermer, hem kargo hem de eşya taşıyabilecek. Kutulu araçlardan tüm bölgelerde anlaştığımız firmalar var. Onlar üstyapılarını yapıp, sevk edecekler. Çünkü, çok çeşitli talepler geliyor. Örneğin, Malatya’nın damperini Kütahya kullanmıyor. Konya’nın damperine Adana’da farklı bakıyorlar. Geniş bir üretici ağıyla tüm Türkiye’deki üretici sayısını artırarak, altyapılarını biz gönderip, üstyapılarını da kendilerinin koymasını sağlayacağız” açıklamasını yaptı.

“Dünyada artık yeni ağır ticari markası çıkmaz”

Nuhoğlu’nun “Ürün gamımızı tamamladık” açıklamasını kendimize göre yorumlayarak, aslında eksik olanın çekici olduğunu, DAF’ın siparişleri karşılayamama sorunundan yola çıkarak, çekici üretmeyi düşünür müsünüz? Sorumuza Çetin Nuhoğlu’nun yanıtı net ve kısa oldu: “Dünyada ağır ticari vasıta üretmek gerçekten çok zor. Mevcut ağır ticariler de konsolidasyon oluyor. Ya birleşiyor, ya da işbirliklerine giriyorlar. O nedenle dünyada artık yeni bir markanın çıkması mümkün değil. Belki Çin’de çıkabilir. Hiç hayal kurmamak lazım.”

 

TIRSAN damper şasi teknik özellikleri

  • Platform : Şasi yüksek mukavemetli ST 52 malzemeden ‘l’ kesitli 2 lonjerondan meydana gelmiş. Araç üzerinde arka devirme mili, 5 kademeli hidrolik silindir, yağ tankı ve hidrolik  ünite grubu monte edilmiş.
  • Dingil: 3X9 ton kapasiteli havalı ve suspansiyonlu.
  • Dingil kaldırma: Kabinden sürüş yardımlı, yüke duyarlı, otomatik dingil kaldırma sistemi.
  • Lastik ve jant: 6+1 adet 385/65 R 22.5 lastik; 22.5X11.75 çelik jant.
  • Fren sistemi: AB yönetmeliklerine uygun çift devreli RSS (araç stabilite sistemi) donanımlı elektro-pnömatik fren sistemi
  • Mekanik ayak: Jost marka 24 ton kapasiteli, çift hızlı mekanik ayak.
  • 5 kademeli silindir ve hidrolik sistemi.
  • 2X7+15 pinli sokete sahip yan pozisyon lambaları LEDli aydınlatma sistemi.
  • Yönetmeliklere uygun alüminyum bisiklet korkuluğu.
  • Hava yastığındaki basınca göre dingil grubu yükünü gösteren manometre.
  • Regülasyona uygun paspas ile entegre 6 adet plastik yarım çamurluk.
  • Plastik malzemeden 600 mm takım dolabı.

Lojistik sektör basınının ayakta kalmasını sağlayan en önemli destekçilerden Çetin Nuhoğlu, geçtiğimiz günlerde baba olan Hüseyin Karabulut arkadaşımızı da kutlayarak, minik kızımız Sultan'a bir kese içinde hediyesini gönderdi. 

Selçuk ONUR - ADAPAZARI/LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum