THY'de Manisa sultaniye üzümü dağıtılacak

THY'de Manisa sultaniye üzümü dağıtılacak

Türk Hava Yolları (THY)’nın iç hatlardan sonra dış hat seferlerinde de Manisa’nın sultaniye üzümü dağıtılacak. AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer...

THY'de Manisa sultaniye üzümü dağıtılacakTürk Hava Yolları (THY)’nın iç hatlardan sonra dış hat seferlerinde de Manisa’nın sultaniye üzümü dağıtılacak.

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, sultaniye üzümünü tanıtmak amacıyla Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası ile KOSGEB’in desteğiyle iç hat seferlerinde 25 gr.'lık 1 milyon paket dağıttıklarını söyledi. Dış hat uçuşlarında da tanıtım kampanyası başlatacaklarını belirten Yurttaş, “Manisa üzümünün hem yurtiçi hem de yurtdışı tanıtımı için büyük gayret sarf ediyoruz. Malatya kayısısı da bizden kopya etti.” dedi.

AK Parti Milletvekili Yurttaş, İzmir’de sultaniye üzüm tanıtım toplantısı düzenledi. Kuru Meyve Tanıtım Grubu Başkanı Eli Alharal, Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker ve ihracatçıların katıldığı toplantıda Yurttaş, kuru üzümün yurtiçinde yeterince yenmemesinden yakındı. Türkiye’nin ABD’den sonra kuru üzüm üretiminde ikinci, ihracatında ise ilk sırada yer aldığını vurgulayarak, Türkiye’de kişi başına yıllık tüketimin 250 gr. olduğunu kaydetti. Muzaffer Yurttaş, “İhraç ettiğimiz ülkelerden İngiltere’de 1-1,5, Almanya’da ise 1,7-1,8 kg. kuru üzüm tüketiliyor. İngiltere, ekmek ve keklere üzüm katıyor. Ayrıca bizdeki Okul Sütü gibi, Okul Üzümü projesi var. Okullarda çocuklara, 25-40 gr.'lık paketlerde üzüm dağıtılıyor.” şeklinde konuştu. Yurttaş, üzümün zihin açıcı ve zindelik veren bir özelliği bulunduğunu dile getirerek, Okul Sütü projesi gibi bir uygulamanın kuru üzümde de hayata geçirilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan talepte bulunduklarını aktardı.

KURU ÜZÜMÜN YÜZDE 90'I İHRAÇ EDİLİYOR

Türkiye'de yaklaşık 761 bin 310 dekarda çekirdeksiz üzüm yetiştirildiğini belirten Milletvekili Yurttaş, bunun yüzde 30'nun sofralık olarak ihraç edildiğini, yüzde 37'sinin kurutulduğunu, yüzde 30'unun pekmez, pestil gibi ürünlerde kullanıldığını aktardı. Geçen yıl 205 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm ihracatından 425 milyon dolar gelir elde edildiğini kaydeden Yurttaş, şu bilgileri verdi: “Ülkemiz, dünya çekirdeksiz kuru üzüm fiyatının oluşmasında etkili. Üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90'ı ihraç ediliyor. Türkiye'nin tarımsal ürün ihracatında ilk üç arasında. 2010-2011 sezonu itibariyle 267 bin 418 tonla dünya toplam kuru üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 36’sını ülkemiz tek başına yapıyor. Ülkemizde üretilen çekirdeksiz kuru üzümün ancak yüzde 15-20'si yurtiçinde tüketiliyor. En önemli pazarlarımız başta İngiltere, Almanya, Hollanda, İtalya ve Fransa olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri.”

ÜZÜMLÜ EKMEK YAYGINLAŞIYOR

Manisa’da bir fırında başlayan üzümlü ekmek üretiminin giderek yaygınlaştığını dile getiren AK Parti Milletvekili Muzaffer Yurttaş, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Halk Ekmek şirketi, üzümlü ekmek üretiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Halk Ekmek'in de üzümlü ekmek üretmesini bekliyoruz.” dedi.

Çekirdeksiz kuru üzümün faydalarını saymakla bitmeyeceğini vurgulayan Yurttaş, çayda şeker yerine kullanılmasını önerdi. Tüketimi arttırmak için de şu önerilerde bulundu: “Üzüm tanıtımı aktif olarak yapılmalı. Tüm okullarda çocukların beslenme çantasında üzüm yer almalı. Taşıması ve yemesi kolay olduğu için sivil toplum kuruluşları ve belediyelerin dağıttığı gıda yardım paketlerinin içinde üzüm de bulunmalı. Tam buğday ekmeğinin içine kuru üzüm ilave edilmeli. Keklerin içinde mutlaka üzüm bulunmalı. Sporculara ve ağır işçilere her sabah bir avuç kuru üzüm verilmeli.”

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.