Terör, 2 sınır kapısını kapattı, biri de yarım çalışıyor

Terör, 2 sınır kapısını kapattı, biri de yarım çalışıyor

Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan 3 sınır kapısından ikisi kapandı, birinde ise terör korkusuyla personel yarıya düştü. İhracatçı "Gerekirse askeri personel devreye girsin" diyor

Güneydoğu'da yaşanan terör olayları ihracat kapılarını da vurdu. Ortadoğu'ya açılan ve yıllık 30 milyar dolar ticaretin geçiş yaptığı Habur, Gürbulak ve Esendere gümrüklerinde alarm var. Habur ve Esendere sınır kapıları kapatılırken, Gürbulak'ta da terör korkusu nedeniyle personel sayısı yarı yarıya azaldı. İş dünyası gerekirse gümrükte askeri personel konuşlandırılmasını dahi tartışmaya başladı. Günde 2 bin TIR'ın geçiş yaptığı Habur Sınır Kapısı, pazartesiden bu yana kapalı. 8 binden fazla TIR'ın beklediği kapıda 4 günlük zarar 50 milyon doları aştı. Gıda ürünlerini taşıyan bazı TIR'lar rotayı uzak olsa da İran'a açılan Gürbulak Sınır Kapısı'na çevirdi. Ancak burada da personel eksikliği nedeniyle TIR kuyrukları 20 kilometreyi aştı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "900'den fazla araç Gürbulak'ta İran'a geçmek için bekliyor. Güvenlik kaygılarının artması nedeniyle Gürbulak'ta 2014'te 205 olan personel sayısı bu yıl 105'e düştü. Habur'un Irak ticaretimize zarar vermemesi için Gürbulak'ta hızlı geçiş sağlanmalı. Gerekirse gümrüklerde askeri personel kullanılmalı ve ticaretin akışı sağlanmalı" dedi. 

GIDA ÜRÜNLERİ BEKLİYOR 
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha da Habur'un en az 10 bin firmayı direkt ilgilendirdiğini belirterek, "Irak en güçlü olduğumuz pazar. Kapının bir haftadan fazla kapalı kalmasına şirketler dayanamaz. Bekleyen TIR'ların çoğu gıda taşıyor. Örneğin bir TIR dolusu yumurta 3 gündür kapıda bekliyor. İşadamımız en son bu ürünleri uçakla Erbil'e göndermeyi denedi. Ancak bunun maliyeti de çok yüksek olduğu için vazgeçti. Acil çözüm bekliyoruz" şeklinde konuştu. 

EN FAZLA G.ANTEP ETKİLENDİ 
Habur'un kapatılması en fazla Gaziantep'i etkiledi. Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, "Antep ihracatının yüzde 35'i Irak'a yapılıyor. Umarız en kısa zamanda bölgede istikrar sağlanır. Sürecin uzaması zincirleme etki yaparak ekonomiye ağır sonuçlar çıkarabilir" dedi. 

SABAH

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.