Telefonunuz ve 1 kablo yeterli

Telefonunuz ve 1 kablo yeterli

TachoMobile'ın Türk mühendisleri, ‘dünyada bir ilk’i gerçekleştirdi. Uzaktan Veri İndirme Kablosu ile merkezdeki bir kart okuyucuda takılı olan şirket kartını uzaktan doğrulayarak, sayısal takograftan araç verisi mobil bir uygulama ile indirmeniz mümkün.

Dijital takografın Türkiye serüveni, Bakanlığın 2010 yılında çıkardığı bir yönetmelikle “sayısal takograf verilerini indirecek ve saklayacaksınız” demesiyle başlıyor. İndirilmesi ve saklanması zorunlu olan bu verileri 1 Ocak 2018 yılından itibaren STAUM- Sayısal Takograf Uygulama Merkezine gönderme zorunluluğu iki kere ötelendikten sonra son olarak 1 Ocak 2020’ye ertelendi.

cep-telefonu.jpgTachomobile Genel Müdürü Burak Çiga, sektöre giriş öykülerini şu sözlerle dile getiriyor: “Dijital Takograf üreten firmalarla işbirliği yapıp, onların know how’ına bağlı olmak yerine kendi know how’ımızı yaratmayı uygun bulduk. Sayısal Takograf cihazıyla konuşabilen devreler geliştirdik ve mobil bir dünyada yaşadığımız için de çözümümüz mutlaka bu mobiliteyi dikkate almalı diye düşünerek hareket ettik. Artık sürücülerimiz de ellerinde akıllı telefonlar ve tabletlerle yaşıyor. Biz de onların kullanabileceği kolaylıkta bir sistem geliştirdik ve 1 Ocak 2018’den beri hazırız.”

TachoMobile ekosistemini kullanmak için gerekli donanımlar, sadece sayısal takografın ön yuvasına takılan elektronik devreli bir kablo ve android tabanlı bir akıllı telefondan oluşmaktadır. Bu donanımlar akıllı telefona indirilen mobil uygulama ile takograftan alınan verilerin analiz edildiği, saklandığı ve paylaşıldığı güvenli bir web platformu tarafından da desteklenmektedir.

k-line-kablo.pngTachoMobile Genel Müdürü Burak Çiga, sayısal takograf veri indirme aparatlarının hali hazırda çok pahalı olması, indirilen verilerin analiz edilebileceği ve saklanacağı güvenli platformların olmaması, araçların sürekli seferde olması, veri indirme ve gönderme süre kısıtları gibi birçok etkenin analiz edilmesi neticesinde uygulamanın geliştirildiğini ifade etti.

İlk adım olarak android telefonunuza Google Play Store’dan ücretsiz olan TachoMobile programını indirmeniz gerekmektedir.

Kart okuyucuyu telefona taktıktan ve android uygulamasından veri türünü ve dönemini seçtikten sonra veri telefonunuza anında indirilmektedir. İndirilenler başlığı altında bütün gerekli bilgiler görülebilmektedir. Bununla birlikte bir sonraki indireceğiniz tarih de size alarmla bildirilmektedir.

Sürücüler için de kullanımı çok kolay

surucu-sisteme-giris.jpg

Yönetmeliğe göre, sürücü kendi verisini indirmek ve saklamak zorundadır. Firma sahibi ise hem sürücü verisinin hem de araç verisinin saklanmasından sorumludur. Mevcut durumda özellikle sürücülere yönelik düşük maliyetli bir çözüm piyasada bulunmamaktadır.

1 şirket kartı ile tüm filoyu kontrol edebileceksiniz.

Araç verisini indirmek için takograf cihazında şirket kartı takılı olması gerekmektedir. Teorik olarak 1 şirket kartı ile tüm filoya ait araçların verisini indirebilirsiniz. Ancak büyük bir filoya sahip kuruluşlar için tek bir şirket kartıyla her ay tek tek araçlardan veri indirmek büyük bir zaman kaybına yol açmaktadır. TachoMobile mühendisleri bu sorunu çözerek ‘dünyada bir ilk’i gerçekleştirmişler.

veriler.jpgTachoMobile’in Genel Müdürü Burak Çiga, veri indirme uygulamasının çalışma mantığını şu sözlerle açıkladı, “Aracın uzakta ya da elinizin altında olmasına göre değişen iki uygulama var. Şirket kartı yanınızda ise Lokal Veri İndirme Kabloyu, değil ise Uzaktan Veri İndirme Kabloyu kullanıyorsunuz.

Örneğin araç Trieste’de; sürücü Uzaktan Veri İndirme Kablonun bir ucunu telefona, diğer ucunu da takografa takarak kablonun uzaktan doğrulama özelliği sayesinde şirket karta gerek duymaksızın araç verilerini indirebilecek ve isterse paylaşabilecek. Bu teknoloji sayesinde her araç için şirket kartı gereksinimini çözdük.

Hiçbir firma sahibi, şirket kartını sürücüsüne vermek istemez. Çünkü şirket kartı, kullanılan aracı firmanıza tanımlama yetkisine sahiptir. Bu da veri karışıklığına yol açabildiği gibi, bütün araç verisini indirme özelliğine sahip olduğu için veri gizliliği açısından sakıncalıdır. Dolayısıyla şirket kartını vermek akılcı bir çözüm değil.

burak-ciga.jpgUzaktan doğrulama teknolojisini kullanabilmek için kablomuza ek olarak firmanın merkez ofisindeki bir bilgisayara Tachomobile tarafından geliştirilmiş olan bir yazılım ve bir kart okuyucu kurulması yeterlidir. Filodaki tüm araçların talepleri bu bilgisayara gelir ve doğrulama bu bilgisayardan yapılır.

Kabloyla çözüm henüz dünyada yok, biz gerçekleştirdik. Araç takip sistemi kullananların bu işlem için bir de hat ödemesi yapmaları lazım, bizim sistemimizde buna da gerek yok.

STAUM Sistemi ile entegrasyon başarı ile tamamlandı.

STAUM’a gerek mobil uygulamamız gerek web uygulamamız üzerinden artık toplu veri de gönderilebiliyorsunuz. Böylelikle STAUM web uygulamasına verilerinizi tek tek yüklemek zorunda kalmayacaksınız. Entegrasyon olmayan çözümlerde STAUM sistemine toplu veri gönderilemediğinin altını çizen Çiga,”. Bir firmada bin araç varsa, toplu veri gönderemediğinizde sadece veri yüklemek için birini istihdam etmeliydiniz. Çünkü bunu her ay, her araç ve şoför için yapmalısınız. İlk toplu veriyi de biz gönderdik” açıklamasını yaptı.

3 farklı ürün olduğunu ifade eden TachoMobile Genel Müdürü Burak Çiga, “Akıllı kart okuyucu, Uzaktan Veri İndirme Kablosu ve Lokal Veri İndirme Kablosunun bulunduğu paketlerin tamamını ya da sadece ihtiyacınız olanı www.tachomobile.com adresinden temin edebilirsiniz” diyor.

Selçuk ONUR - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum