tekno-LOJİ dünyasında yine yenilikler var

tekno-LOJİ dünyasında yine yenilikler var

Kıvılcım Onur’un dünyadaki gelişmelerden derlediği tekno-LOJİ sayfası yine yeniliklerle dolu… Ford’dan görünmeyeni görünür kılan teknoloji, Tek bir sürücüyle filo idaresi, ehliyetsiz kullanılan hava aracı…

Ford’tan Görünmeyeni Görünür Kılan Teknoloji

Araba üreticileri, gün geçtikçe artan kullanıcı beklentilerine en iyi şekilde cevap vermeye çalışıyor. Ford geliştirdiği inovatif teknoloji ile görme engellilere görünür bir pencere açacak. “Feel the View” ismiyle ortaya çıkan henüz prototip halindeki teknoloji, cama yerleştirilen bir kamera aracılığıyla etkinleştiriliyor. Küçük bir düğme ile aktif hala geçen sensörler; dış manzaranın fotoğrafını çekiyor ve böylece camlar birer görsel algılayıcıya dönüştürülüyor. Dönüştürülen manzara cama görme engelli alfabesi olarak yansıyarak, yolcunun manzaraya dokunmasını ve hissetmesini sağlanıyor. Ayrıca sensörlerin algıladığı detaylar bir hoparlör aracılığıyla cama dokunan kişiye aktarılıyor.

ford-gorunmeyeni-gorunur-kilan-teknoloji.jpg

Tek Bir Sürücü İle Tüm Filoyu Kontrol Etmek Mümkün

Otonom teknolojisinin tek bir araç için bile tartışıldığı şu günlerde, Volvo ve FedEx ortaklığından otonom filo haberini almak fazlasıyla şaşırtıcı oldu. “Platooning” adı verilen teknoloji sayesinde aynı rota üzerinde olan kamyonlar dijital olarak birbirine bağlanıyor ve konvoy oluşturarak minimum yakıt maliyeti, minimum iş gücü ve maksimum güvenlik hedefleniyor. Her ne kadar zor gözükse de konvoy içerisinde birbirine bağlanan kamyonlar, birbirini takip ederek ilerliyor. En öndeki kamyon frene bastığında gerideki araçlar aynı şekilde frene basıyor veya uygun şeride geçiyor.

fedex-volvo.jpg

Dünyanın En Hızlı Elektrikli Araç Şarjı

Sizce arabanız 8 dakikada kaç kilometrelik şarj kapasitesine sahip olabilir? ABB tarafından üretilen Terra High Power Dc ile sorunun cevabı 200 km. Dünyanın en hızlı elektrikli araç şarj cihazı olan cihazın gücünü anlatmak için Tesla’nın Supercharger’ı ile kıyaslayalım. Terra High Power Dc kullanıcısına tam 3 kat daha hızlı şarj imkanı sunuyor. Böylelikle elektrikli araç kullanıcıları daha kısa sürede daha uzun menzil imkanına sahip oluyorlar ve elektrikli araçlar ile yapılan şehirlerarası yolculuklar kolaylaşıyor.

dunyanin-en-hizli-elektrikli-arac-sarji.jpg

Ehliyetsiz Kullanılan Hava Aracı

Uçmaya hazır mısınız; hem de herhangi bir lisansınız olmadan? Kitty Hawk Flyer ile yakın gelecekte artık bu mümkün. Google’ın kurucu ortaklarından Larry Page tarafından finanse edilen proje; tek kişi taşıma kapasiteli, 3 metre yükselebilen ve %100 elektrik gücüyle çalışan 115 kiloluk bir araç. ABD’de Federal Havacılık Kurulu’nun ultra hafif uçaklar statüsü altında kaldığı için, pilot lisansına gerek duyulmadan kullanılabiliyor. Flyer ile ilgili fiyat tarifesi henüz kamuya açıklanmamış olsa da, online siprariş şirketin web sitesinde mevcut.

ehliyetsiz-.jpg

Kıvılcım ONUR - LOJİSTİK ve EKİPMANLARI DERGİSİ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.