Tek bir kamyondan dev bir holdinge dönüşümün öyküsü

Tek bir kamyondan dev bir holdinge dönüşümün öyküsü

Soycan Şirketler Grubu’nun geçmişi, 1950’li yıllarda Bolu’da tek kamyonla başlayan bir başarı öyküsü. O kamyonun kazancı, lojistik ve e-ticaretten, otomotiv, orman ürünleri, tarım-hayvancılıkla ilgili 6 ülkede kurulmuş 13 şirkete dönüşmüş durumda.

Temelleri CAG Logistics ile 70 yıl önce atılan, ardından dev bir holdinge dönüşen Soycan Şirketler Grubu, bugün 6 farklı ülkede, 13 şirketle faaliyetlerini sürdürüyor. Bu yıl ahşap mutfak ve servis gereçleri ile çocuk oyuncakları özelinde kendi markalarını üretme arzusunda olan şirket, 2022’nin ilk çeyreğinde de Kanada, Fransa, Afrika, Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri pazarlarına girmeyi planlıyor.

Soycan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Soycan, LOJİPORT Yayın Yönetmeni Selçuk Onur’un sorularını yanıtladı:

  • Soycan Şirketler Grubu, köklü bir kuruluş. Siz kaçıncı kuşağı temsil ediyorsunuz? Firmanın doğuşu lojistik kaynaklı mıdır? Belarus başta olmak üzere Rusya coğrafyasına yakınlığınızın bir nedeni var mı?

yilmaz-soycan-2.jpgSoycan Şirketler Grubu’nun geçmişi, CAG Logistics’in 1950’li yıllara dayanan ve Bolu’da tek kamyonla başlayan hikâyesine dayanıyor. Soycan Şirketler Grubu, lojistik ve tedarik zinciri yönetimi, uluslararası ticaret, e-ticaret, otomotiv, ağaç ve orman ürünleri ve makineleri alanlarında faaliyet gösteren grup, bugün 6 farklı ülkede (Türkiye, Belarus, Ukrayna, Bulgaristan, İngiltere ve Amerika), 13 şirketle ticari faaliyetlerini sürdürüyor. Anadolu’nun ticari geleneğinin bir yansıması olan çok kültürlü yapımızı yakın coğrafya ülkelerindeki faaliyetlerimizle tecrübe ettik. Bugün ise hedeflerimizi büyüterek Amerika ve İngiltere pazarlarına açılıyoruz. Bu kapsamda global ticari trendleri yakından takip ederek, bölge ekonomisini güçlendirmek ve küresel pazarlarda rekabet gücümüzü artırmak için çalışıyoruz.

  • Hava ve deniz yolu operasyonlarınıza Uzakdoğu’yu da eklediniz. Yeni rotanızla ilgili bilgi verir misiniz? Büyük montanlı taşımalarda nasıl bir navlun politikası uygulayacaksınız?

Grup bünyesinde yer alan CAG Logistics olarak dünyanın en büyük 100 şirketinin 20’sinin yükünü karayolu ve multimodal sistemle biz üstleniyoruz. 2020 yılında 1,6 milyon ton yük taşıdık. Temelde faaliyet gösterdiğimiz uluslararası karayolu ve demiryolu taşımacılığına ilave havayolu ve denizyolu alanındaki kapsamımızı genişlettik. Böylece hava ve denizyolu operasyon ekiplerimizi büyüterek rotamıza Avrupa, Amerika ve Orta Doğu’ya ek olarak Uzak Doğu ülkelerini ekledik. Bu kapsamda havayolu ve denizyolu yüklemelerinde door to door, port to port, tehlikeli madde ve genel yük taşımacılık hizmetleri sunacağız. Hava ve denizyolu yüklemelerinde hacmi yüksek olan armatör ve hatlarla çalışacağız. Büyük hacimli yüklerde müşterilerimize ideal navlun teklifleri vereceğiz. Dolayısıyla en avantajlı yönümüz navlunlar olacak. Firmalara doğru ve hızlı bilgi akışı sağlamaya devam ederek 7/24 hizmete devam edeceğiz. Bu da sürdürülebilirlik konusunda bize avantaj sağlayacak.

  • Yol Arkadaşım – KOBİ Destek Paketi ile KOBİ’lere ne gibi kolaylıklar getiriyorsunuz? Farkınız nedir?

Pandemi sürecinde KOBİ’lere destek olabilmek ve ülkemizdeki ticari faaliyetleri devam ettirebilmek adına Yol Arkadaşım – KOBİ Destek Paketi’ni hayata geçirdik. Bu sayede KOBİ’ler, kısıtlaması olmadan bir yıl boyunca CAG Logistics ile yapacakları komple ve parsiyel taşımacılık işlemleri için yılsonunda taşımacılık giderleri oranında nakit ödeme alacak. Ayrıca ihracat ve ithalat taşımalarını kendileri ile gerçekleştiren KOBİ’lere, bir yıllık taşıma masraflarından yüzde 3’e varan oranlarda geri ödeme sağlayacağız.

Yol Arkadaşım - KOBİ Destek Paketi geri ödeme oranları ise şu şekilde:

  • 100.000 EURO’ya kadar 1 yıllık taşımacılık giderleri için yüzde 3 geri ödeme
  • 75.000 EURO’ya kadar 1 yıllık taşımacılık giderleri için yüzde 2 geri ödeme
  • 50.000 EURO’ya kadar 1 yıllık taşımacılık giderleri için yüzde 1,5 geri ödeme
  • 25.000 EURO’ya kadar 1 yıllık taşımacılık giderleri için yüzde 1 geri ödeme
  • Grup şirketlerinden Sarpedon, Amazon’un resmi tedarikçisi oldu. Buradaki iş birliğinizden söz eder misiniz?

Amazon’da “Vendor” statüsünde satışa başladık. Amazon’un davetiyle girilebilen Vendor satıcılık, ürünlerin direkt olarak Amazon’a satılmasını içeren bir iş modeli olarak tanımlanıyor. Böylece Amazon’da hem B2B hem de B2C olarak faaliyet gösteriyoruz. Vendor satıcılık kapsamında işletmeler, ürünlerini toptan şekilde Amazon’a satan üretici veya distribütörler olarak öne çıkıyor. Amazon, ürünleri Vendor satıcıdan yüksek miktarlarda toptan fiyattan alıyor ve son tüketiciye ulaştırıyor. Şu ana kadar oyuncak ve çocuk kitaplarının satışını gerçekleştirdik. Amazon stokları bitirdikçe bize hacimli sipariş vermeye devam edecek. Lojistik ve uluslararası ticaretteki kabiliyetlerimizi bir araya getirerek büyük bir potansiyel gördüğümüz e-ticaret alanına yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda 2021 Şubat’ta yayına aldığımız e-ticaret platformumuz sarpedonkids.com’la eş zamanlı Türkiye’deki tüm pazaryerlerine girdik. Sarpedon Global Trade olarak yakın zamanda Amerika ve İngiltere şirketlerimizi de kurduk. Bu ülkelerdeki yatırımlarımız sayesinde hem kendi markalarımız hem de Türkiye’nin önde gelen seçkin markaları ile e-ihracat faaliyetlerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

  • Anadolu Isuzu’nun Ukrayna ve Belarus’taki distribütörlüğünü üstlenmişsiniz. Bu coğrafyada yeni distribütörlükler gelecek mi? Bu iki ülkede yapılan satışlardaki pazar payınız nedir?

Soycan Şirketler Grubu ve Koluman Holding’in otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ortak iştiraki Zeynela Motorlu Taşıtlar A.Ş. olarak Anadolu Isuzu otobüslerinin Belarus ve Ukrayna’daki distribütörlüğünü üstlendik. Distribütörlük anlaşması kapsamında ürün grupları içerisinde toplu taşıma, şehir içi, şehirlerarası ve okul otobüslerinin dizel, doğal gaz, elektrikli versiyonları bulunuyor. Bu sayede ulaştırma ve taşımacılık sektöründe geniş bir kitlenin ihtiyaçlarına rahatlıkla cevap verebilecek bir konuma yükseldiğimizi düşünüyoruz. Zeynela olarak satışın yanı sıra satış sonrası servise de oldukça önem veriyoruz. Bu doğrultuda bayi yapılanmamızı 2 yıl içerisinde tamamlamış olacağız. Ukrayna özelinde ise 2022 sonuna kadar 25’in üzerinde noktayla bayi ağımızı büyük ölçüde oluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda bayilik başvuruları da almaya başladık. Otomotivde bünyemize katılan yeni global markalarla yüzde 100’ün üzerinde büyüme öngörüyoruz.

  • Eklemek istediğiniz farklı bir konu varsa lütfen yazınız.

Bu yıl lojistik alanında yüzde 30’un üzerinde büyüme hedefimiz var. Otomotivde ise beklentimiz, bünyemize kattığımız yeni markalarla yüzde 100’ün üzerinde büyümek. Türkiye’deki uluslararası ticari ciromuzu da en az 3 katı büyütmeyi hedefliyoruz. Yurt dışında da e-ticarette büyümeye devam edeceğiz. Bu yıl bitmeden ahşap mutfak ve servis gereçleri ile çocuk oyuncakları özelinde kendi markalarımızla üretim faaliyetlerimize başlamayı planlıyoruz. 2022’nin ilk çeyreğinde Kanada, Fransa, Afrika, Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri pazarlarına girmeyi öngörüyoruz.

Selçuk ONUR - LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.