Tedarik zinciri krizine bir darbe de Çin'den gelebilir

Tedarik zinciri krizine bir darbe de Çin'den gelebilir

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Analytics ekonomistine göre, Çin'in 'Sıfır Covid' politikası tedarik zinciri krizine bir darbe daha indirebilir.

Moody's Analytics Kıdemli Ekonomisti Katrina Ell küresel tedarik zincirinde yaklaşık bir yıldır devam eden sıkıntıların yılın ilk aylarında azalacağını belirterek "Bu nedenle üretici fiyatları ve girdi fiyatları gibi alanlarda aşağı yönlü baskı görebiliriz. Ancak Çin'in sıfır Covid politikası kapsamında önemli liman ve fabrikaları kapatması sıkıntıları artırabilir" yorumunu yaptı.

Pekin hükümeti pandeminin başladığı 2020 yılının başından beri virüsü kontrol altına almak için ülkeler ve şehirler arası seyahat yasakları gibi bir takım önlemleri içeren 'Sıfır Covid' politikası uyguluyor.

Virüsü önlemeye yönelik olarak gerçekleşen kısıtlamalar, küresel çapta imalat ve nakliyat gibi faaliyetlere darbe vuruyor. Son olarak hızla yayılan Omicron varyantının da bu sektörlere yeni bir darbe vurmasından endişe ediliyor.

Ekonomist, Çin'in politikasının gelecek birkaç ayda enflasyon ve merkez bankası politikasında önemli sonuçları olacağını bildirdi.

Goldman Sachs Salı günü omikron varyantı nedeniyle getirilen kısıtlamaların ekonomik aktiviteye darbe vuracağını öngörerek Çin'in 2022 büyüme tahminini yüzde 4.8'den yüzde 4.3'e düşürmüştü.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.