TDİ'nin elinde liman kalmadı

TDİ'nin elinde liman kalmadı

Trakya’daki Tekirdağ Limanı da özelleştirildi. Tekirdağ Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Eti,Tekirdağ Limanı da iş yapamaz hale geldi’ dedi.

Trabzon, Antalya, Sinop, Giresun, Rize, Kuşadası, Çeşme, Salıpazarı, Dikili, Marmaris’den sonra Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Trakya’nın en işlek ticari limanı Tekirdağ’ı da elden çıkardı. TDİ’nin elinde İstanbul’da Sarayburnu, Kuruçeşme, diğer illerde de Kabatepe, Gökçeada, Güllük, Paşalimanı ve Taşucu işletmeleri dışında liman kalmadı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından 1997 yılında Akkök Grup’a 30 yıllığına kiralanan liman, işletmesinde Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile irtifak hakkı tesisi ve/veya kullanım izni işlemlerindeki sorunlar nedeniyle 2012 Şubat ayında yılında faaliyetini durdurmuş ve mart ayında tekrar Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne devredilmişti. ÖİB, Tekirdağ Limanı’nı ikinci defa ihaleye çıkardı. İhaleyi, açık artıma yolu ile 347 milyon 100 bin lira teklif veren Ceynak kazandı. Samsun Limanı’nın da işletme hakkını 2010 yılında almış ve 36 yıllığına devralmış olan Ceynak, Tekirdağ Limanı ile birlikte işletmeleri arasına ikinci limanı da dahil etmiş oldu.

TRAKYA’NIN LOJİSTİK MERKEZİ

Trakya’daki sanayi bölgelerine çok yakın lojistik bir bölgede kurulu olan Tekirdağ Limanı, 130 bin metrekarenin üzerinde bir terminal alanına ve 2 bin 100 metre iskele uzunluğuna sahip. Limanda genel kargo, sıvı ve dökme yük kabul ediliyor. Avrupa’yı Asya’ya bağlayan demiryolu feribotu da bu limanı kullanıyor. Feribota bağlanan demiryolu, sınırlı olarak liman için de kullanılabiliyor. Tekirdağ Limanı yıllık 3 milyon ton dökme yük ve 300 bin TEU/yıl elleçleme kapasitesiyle bölge sanayisine geniş imkânlar sunuyor. Özellikle ithal ürünlerin getirildiği limana buğday, gübre, keten tohumu, ayçiçeği, mısır, canlı hayvan, cam, rüzgar gülü gibi ürünler gemilerle geliyor. Tekirdağ Limanı ise, Marmara Bölgesi’nde rüzgar gülü getirilen tek liman konumunda.

LİMAN İŞ YAPAMAZ HALE GELDİ

Özelleştirme ihalesine katılan Tekirdağ Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Eti, Tekirdağ’da faaliyet gösteren diğer iki özel limana dikkat çekti. Martaş ve Asyaport’un daha düşük fiyatlarla devlet işletmelerine rakip olduğunu ifade eden Eti, “Bütün limanlar devletin olsa sorun yok. Ama özel liman işletmeleri olunca, hizmet tarifesinin altına düşülüyor. Tekirdağ Limanı da iş yapamaz hale geldi. 3 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olan liman, yarısını bile gerçekleştiremedi.” dedi. (Aydınlık)

basari-(4)-009.jpg

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.