TCDD'de Camaltı resim sergisi başlıyor

TCDD'de Camaltı resim sergisi başlıyor

Ziyaretçileri tavus kuşlarının kanatlarında uçmaya, gemilerle yeni hayallere yelken açmaya ve çiçekler arasında kaybolmaya davet eden sergi, hafta içi...

Ziyaretçileri tavus kuşlarının kanatlarında uçmaya, gemilerle yeni hayallere yelken açmaya ve çiçekler arasında kaybolmaya davet eden sergi, hafta içi 9.00-17.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Ülkemizde 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında büyük bir gelişme gösteren camaltı resimleri, genellikle resim eğitimi görmemiş ve bu tekniklere dikkat etmeyen halk ressamları tarafından yapılırdı ve dinsel kökenliydi. Camların arka yüzüne toz boya, suluboya, guvaş, yağlıboya gibi soğuk resim tekniği ile çalışılıyordu. Tersten çalışıldığı için, resim yaparken hazırlanan desene dikkat etmek gerekiyor. Çünkü resmi çevirip baktığınızda sağdaki obje solda görünüyor. Camaltı sanatının bir başka zorluğu ise resim yapılan cam yüzeyin kayganlığı.

Camaltı tekniğinin en ilgi çekici özelliği, resimlerin camın arka yüzünden yapılması. Resimler üst üste gelen renklerle yapıldığından, alttaki renk yeni bir renkle kapatılınca rötuş ve düzeltme yapmak mümkün olmuyor. Camaltında bir resim yapılırken detaylar, imza ve tarih son aşamayı oluştururken yapılıyor. Yüzeyler, en son olarak da arka fon boyanıyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.