Taşımacılık sektörü işbirliği yolunda

Taşımacılık sektörü işbirliği yolunda

Yaklaşık 5 yıldır düşen karlılık, artan maliyetler ve kıyasıya rekabetin yaşandığı taşımacılık sektörünün 3 dev ismi stratejik işbirliği kararı...

Yaklaşık 5 yıldır düşen karlılık, artan maliyetler ve kıyasıya rekabetin yaşandığı taşımacılık sektörünün 3 dev ismi stratejik işbirliği kararı aldı.

Sektörün dev 3 şirketi Ulusoy Turizm, Kamil Koç ve bir kaç ay önce Metro'ya satışıyla gündeme gelen ve son anda satıştan vazgeçen Varan Turizm stratejik işbirliğine gidiyor.

Sektörün 10 milyar liralık yatırım gücünü karayolu, deniz, demir ve havayolu taşımacılığı ile entegre edecek projelere imza atmak için biraraya getirmeye hedefleyen 3 dev firma kent içi toplu taşıma işine girmeye soyunuyor.

Sektörün öncü 3 dev firması Metrobüs özelleştirmesini yakından takip ederken kurulma aşamasında olan İDOBÜS A.Ş içinde ortak teklif verdi.

EN BÜYÜK DESTEK ULUSOY'DAN

Devler liginin en prestijli isminin satışıyla ilgili gelişmelerden rahatsız olan rakipleri Varan'a içinde bulunduğu durumdan çıkabilmesi için statejik ortaklık başta olmak üzere farklı işbirliği modelleri ile destek veriyor.

Metro'ya satışı son anda iptal eden Varan'a en büyük desteği ise rakibi Ulusoy Turizm veriyor. Varan'la stratejik işbirliğine giden Ulusoy, otobüs taşımacılığından çıkarak otelciliğe ağırlık vermeyi planlayan Varan Turizm'in işletmesine de talip.

"VARAN'I BİZ İŞLETEBİLİRİZ"

Gazeteport'a konuşan Ulusoy Turizm Genel Müdürü ve TOF(Türkiye Otobüsçüler Federasyonu) Başkanı Mustafa Yıldırım, ilk olarak Metro Holding'e satışı sektörde şok etkisi yapan Varan'la stratejik bir işbirliği anlaşması imzaladıklarını belirterek, "İki kaliteyi markayı biraraya getirdik.1 aydır birkaç noktada birlikte çalışıyoruz. Varan'ı birlikte işletme taraftarıyız"  dedi.

"VARAN'ı İŞLETMEYE TALİBİZ"

Varan'ın satışı ile ilgilenip ilgilenmedikleri yönündeki sorumuzu ise Mustafa Yıldırım şöyle cevapladı: "Sahipleri Varan Turizm'in yabancıya satılması yönünde bir karar aldılar.Bundan sonra sadece otelcilik işiyle ilgilenmek istiyorlar. Bizim Varan'la işbirliğimizde satın alma yok.Şu anda Varan'ı birlikte işletme kararımız var.Bununla ilgili ilk adımı da attık.İstanbul, İzmir ve Zonguldak'ta birlikte çalışıyoruz. Farklı noktalarda da işbirlikleri yapacağız. Ancak, şartlar gelişirse  Varan'ın işletmesini almaya hazırız."

"İDOBÜS'E KAMİL KOÇ'LA ORTAK TEKLİF VERDİK

Sektörün diğer en eski ve en güçlü şirketlerinden Kamil Koç ile İDOBÜS projesi için işbirliği kararı aldıklarını ve İDO'ya proje için teklif sunduklarını ifade eden Yıldırım, denizyolu karayolu entegre taşımacılığında İDOBÜS için teklif veren en güçlü adaylar arasında yer aldıklarını söyledi.

Sektörün dev şirketlerinin güçlerini birleştirerek kent içi toplu taşımacılık içinde girişimlerini sürdürdüklerini kaydeden Mustafa Yıldırım," Karayolu taşımacılığı taşımacılığın omurgasıdır. Yıllardır bu sektör deniz , hava ve demir taşımacılığına göre ciddi bir negatif ayrımcılığa tabii tutulmuştur. Başta havayolu,deniz ve demiryolu taşımacılığına 1-2 milyar dolara varan sübvansiyonlar uygulanırken onların maliyetleri karayolu taşımacılığına yüklenmiştir. Aklın yolu birdir. Biz de karayolu taşımacılığı sektörü olarak güçlerimizi bir araya getirerek  daha güçlü ve daha entegre bir taşımacılığa yöneleceğiz. Türkiye'de artık klasik otobüs işletmeciliği ticari bir iş olmaktan çıkmıştır. Başta kara, hava, deniz ve demiryolu entegre taşımacılığı olmak üzere kent içi toplu taşıma ile de ilgileniyoruz" şeklinde konuştu.

"ŞARTLAR UYGUNSA ALABİLİRİZ"

Geçtiğimiz günlerde ise sektörün diğer büyük oyuncularından Kamil Koç'un da Varan'la ilgilendiğine yönelik haberlere Kamil Koç Genel Müdürü Kemal Erdoğan açıklık getirdi.

Kemal Erdoğan Gazeteport'a yaptığı açıklamada, söylendiği gibi Varan'ın satın alınması ile ilgili sıcak bir girişimleri olmadığını ancak şartlar uygun olursa satın almayı düşünebileceklerini söyledi.

Kemal Erdoğan, "Varan Türkiye'nin en prestijli taşımacılık şirketi. Ancak, marka bilinirliği yüksek olmasına rağmen 1 milyon müşteri kapasitesi var. Dolayısıyla telaffuz edilen fiyatlarla bir satın alma düşünülemez. Yine de şartlar uygun olursa düşünebileceğimiz bir yatırım olur" dedi.'

"ÇOK SAYIDA FİRMA 'BİZİ ALIN' DİYOR"

Son yıllarda kar marjı giderek azalan ve sıkıntılı günler geçiren sektörde taşların yer değiştirdiğine dikkat çeken Erdoğan, sektörde çok sayıda küçük ve orta ölçekli firmanın satışa çıktığına dikkat çekerek şunları söyledi:" Karlılıktaki hızlı azalış, maliyetlerdeki yükseliş ve ağır rekabet firmaları yeni arayışlara itti. Son 5 yılda sabit fiyatlarla taşıma yapan ve yoğun rekabet nedeniyle hizmet kalitesini artıran firmalar zor durumda. Son bir kaç yılda sektörün mazot gideri yüzde 34, genel giderleri yüzde 10 arttı ve sektörde ciddi bir sıkıntı ve daralma sözkonusu.Sektör artık bir ayrımında. Çok sayıda firma şu anda satışa çıktı. Alıcı ya da iş ortağı arıyor. Sektör çok büyüklerin ve değişime hızla ayak uydurabilenlere kalacak. Küçük ve orta ölçekli firmalar yokolacak."

"4-5 ŞİRKETLE GÖRÜŞÜYORUZ"

Erdoğan,"Sektörün içinde bulunduğu açmaza rağmen stratejik ve sinerjik alımlarla ilgileniyoruz. Şu an da satın alma ya da iş ortaklığı için görüştüğümüz 4-5 firma var. Ancak henüz tam netleşmedi" şeklinde konuştu.

POSTA

BUS&TRUCK

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.