
Taşımacılık MYO kurulsun önerisi
Marmara Nakliyeciler Terminali Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Kaymak, Karayolu taşımacılık Meslek yüksek okulu açılması ve müstakil yönetmelik...
Marmara Nakliyeciler Terminali Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Kaymak, Karayolu taşımacılık Meslek yüksek okulu açılması ve müstakil yönetmelik çıkarılması konusunda girişimlerde bulundu..
Türkiye'nin, Avrupa da karayolu ile yük ve eşya taşıyan ülkelerin başında geldiğini belirten Mehmet Akif Kaymak; taşımacılık sektörüne trafik hukuku, güvenlik, sağlık, yabancı dil eğitimi sağlanması amacıyla Taşımacılık Meslek Yüksek Okulları açılması gerektiğini söyledi. Ayrıca 4925 Karayolu Taşıma Kanunu kapsamında müstakil yönetmelik çıkarılmasının önemine değinen Kaymak yazılı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Türkiye, Avrupa da karayolu ile yük ve eşya taşıyan ülkelerin başında gelmektedir. Diğer ülkelerde daha çok demiryolu, denizyolu ve havayolu kullanılırken, Türkiye çok büyük tır filoları ,taşıma kooperatifleri veya terminalsiz kamyon firmaları kurarak 81 il arasında yaz ve kış yük ve eşya taşımacılığı yapmaktadır.
Genellikle yük ve eşya taşımacılığı babadan oğula geçen bir sistemle varlığını devam ettirirken, eğitim, yaş, trafik hukuku, araçların ve taşınan malların güvenliği ve bir kaza anında ilk ve acil yardım gibi hususlar bilinmediğinden taşımacılık sektöründe can ve mal kayıpları sürekli olmaktadır. Bu nedenle Üniversitelerde TAŞIMACILIK bölümlerinin açılması ve buradan mezun olanların sektöre kazandırılması şarttır. Ayrıca şehirlerarası çalışan şoförlerimizin sorumlulukları, hakları ve sicillerinin de takip edilecek ve standarda bağlanacak bir yönetmelikleri de yoktur.
Bu bağlamda;
1- 81 İl arasında karşılıklı gece-gündüz ham, yarı mamul ve mamul taşımacılık yapan bu firmaların araç, yük ve şoförlerinin can ve mal güvenliğini sağlamak ve milli ekonominin korunması içinde bu taşımacılığın daha kapsamlı, daha teknik ve güvenli bir alt yapı ile donatılması için her coğrafi bölgede iki yıllık TAŞIMACILIK MESLEK YÜKSEK OKULLARININ açılması gerekmektedir. Nasıl ki havacılık ve denizcilikle ilgili Fakülteler ve yüksek okullar var ise, bilgi enformasyonun ve güvenliğinin karayolu yük ve eşya taşımacılığına da kazandırılması şarttır. Taşımacılığın en fazla yapıldığı İSTANBUL, ANKARA, İZMİR, MANİSA, TRABZON, MERSİN, ŞANLIURFA VE ANTALYA İllerinde kurulu bulunan üniversitelerde TAŞIMACILIK MESLEK YÜKSEK OKULLARI açılarak YÜK VE EŞYA TAŞIMACILIĞININ teknik, ekonomik ve bilimsel alt yapılarının kurulması, şoförlerimize ayrıca bir yabancı dil öğretilmesi de önemlidir.
2- Yük ve eşya taşıyan şoförlerimizin eğitim, sağlık, yaş durumları ile mali haklarının güvence altına alınması, çalıştıkları süre içerisinde dinlenme, mola, belge, bilgi, sicillleri bakımından bir standarda bağlanması, ayrıca kazalara sebebiyet vermeleri halinde verilecek cezalar ile ilgili müstakil bir yönetmeliklerinin de olması gerekmektedir. 4925 Sayılı KARAYOLU TAŞIMA KANUNU na dayanılarak ŞEHİRLERARASI YÜK/EŞYA TAŞIMA YÖNETMELİĞİ nin de müstakil olarak çıkartılmasını arz ederim.
Saygılarımla
Mehmet Akif KAYMAK
Marmara Nakliyeciler Terminali Yönetim Kurulu Başkanı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.