Taşıma, temizlik ve denetim

Tehlikeli madde taşımacılığı işi adından da anlaşılacağı üzere gerçekten tehlikeli bir iştir ve bütün dünyada kurallara bağlanmıştır.

Yıllar önce, devletimiz doğru bir karar vererek, “Tehlikeli madde taşımak riskli bir iştir ve kurallara bağlanmalıdır, ADR mevzuatına biz de tarafız” demiş. Bu çağrıyı hemen yerine getiren kurumsal firmalarımız milyonlarca liralık ek maliyetlere katlanmışlar. Diğer yandan, birileri eski düzenin yine devam edeceğinden hareketle, bu yatırımları öteleyerek, daha ekonomik navlunlarla haksız rekabet yapmışlar. Çünkü siz ne kadar işlerinizi doğru yapsanız da, başınıza gelenler Türkiye’de yaşadığınız gerçeğini her fırsatta önünüze koyar.  Verginizi zamanında ödersiniz, ödemeyene af getirilerek cezalandırılırsınız. Siz yıllarca biriktirdiğiniz halde ev sahibi olamazsınız, adam Boğaz’ın en güzel yerinde yaptığı kondusuna bir süre sonra tapu da alarak milyonlar kazanır.

Firmalarımız tüm yatırımlarını modern ve mevzuata uygun araçlara yaptılar. Ama hala son derece modern ekipmanları kullanan, bazı kafaların ADR mevzuatıyla uzaktan yakından ilgisi olmadığı hepimizin malumu. İnşallah bu sorun da zamanla eğitim yoluyla aşılacak.

Temizlik ve kanser bağlantısı

Dergimizin ilerleyen sayfalarında göreceğiniz üzere KTTD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Özekin, farklı bir söylemle dikkatimizi çekti. Özekin, tehlikeli madde taşıyan tanker ve varillerin doğru temizlenmediği takdirde çok tehlikeli sonuçlarla karşılaşılabileceği uyarısında bulundu. Kimyasal atık taşınan bir tankeri önceki taşımanın izlerini tamamen ortadan kaldıracak şekilde temizlemezseniz başta kanser olmak üzere insan ölümleri ve vahim çevre felaketlerine neden olabiliyormuşsunuz. Şimdiye kadar bilinçli ya da bilinçsiz yapılan çevre katliamlarını bir kenara bırakırsak, artık bu sonuçları azaltmak üzere yola çıkmış çok önemli bir sektörel sivil toplum örgütü olduğunu biliyoruz.

KTTD, bu bilinci tabana yaymak için önümüzdeki günlerde ilk ve orta öğrenimdeki çocukları kapsayacak şekilde bir organizasyon başlatıyor. KTTD’yi bu önemli girişiminden dolayı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Denetim şart

Zurnanın zırt dediği yerde en başarısız olduğumuz bölüme geldik. Uluslararası karayollarında bizim araçlarımıza nefes aldırmazlar. Türlü gerekçelerle binlerce Euro cezaya maruz bırakılırız. Aracın yaşı, belgesi, yakıtı, takografı her şey ceza sebebidir. Ama ülkemize gelen 20 yaşındaki araçlar vızır vızır yollarımızda cirit atar, bizim yükümüzü taşırlar, kimse ne oluyor demez. En fazla bir trafik cezası öder kurtulurlar.

Tehlikeli madde taşımacılığı işinde de bu vurdumduymazlık yaşanıyor. Bu işi layığıyla yapanları ayrı tutuyorum. Ancak, Çevre Bakanlığı’nın 2009 yılındaki tebliğine rağmen, yollarda bir tek ceza makbuzu kesilmemesini neye bağlarsınız?

Geçtiğimiz aylarda araç lojistiği yapan bir firmamız da denetimsizlikten şikayetçiydi. Çünkü, kendilerinin bu işi layığıyla yaptığını biliyor, yapmayanların da haksız rekabet yarattığından rahatsızlık duyuyordu.

Yetkililere sesleniyoruz. Lütfen gereğini yapanla, yapmayanı ayrı tutun. Ceza, güzel bir şey değildir. Ancak, bazen doğru yola girmek için başka çare de yoktur.

Saygılarımla.

tehlikeli-madde-kapak.jpg

Bu yazı toplam 2700 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.