"Sürücünün hata yapmasını önlemek mümkün"

"Sürücünün hata yapmasını önlemek mümkün"

Aracın kabinine yerleştirilen cihaz, sürücüyü ve yolu özel kamerası ile izleyerek otomatik bir şekilde sürüş güvenliğini yönetiyor. Yapay zeka uygulamalarını destekleyen cihaz, raporlar üretecek sensörlerle donatılmış.

Oğuzhan Karaca, Lojistik sektörüne 3 yıl önce hasbel kader girmiş. Kader, aslında onu lojistiğin içine itmiş de denebilir. Uzun yıllar yabancı firmalarda ve üretim sektöründe edindiği tecrübeyi, lojistik sektörüne katkı sağlamak için kullanmaya karar vermiş. Sektöre inovatif projeler kazandırmak için Fleksnet Girişim’i kurmuş. İlk önce www.yukumyolda.com a yatırım yaparak, sektöre kazandırmış. E-ticaret sektöründe nakliye dahil sloganı ile  www.nakliyedahil.com u kurmaya karar vermiş, devreye alma çalışmaları devam ediyor. Ardından RW marka araç üstü tonaj ölçüm cihazlarını Türkiyeye getirmiş ve satışlara başlamış www.rwturkiye.com

oguzhan.jpgŞimdi de Türkiye’de ilk defa otomatik olarak yapay zeka ile çalışan güvenli sürüş teknolojisini ülkemize getirmekten duyduğu gururu saklayamadan anlatıyor. Yeni teknoloji,  sürücüyü ve yolu özel kamerası ile izleyerek sürüş güvenliğini yönetiyor. HEM DE HİÇBİR İNSAN MÜDAHALESİNE GEREK KALMADAN.

Sistem, sürücünün performansını ölçen ve aynı zamanda sürücüyle ilgili riskleri önceden belirleyen, ölümlü vaka ve yaralanmaların önüne geçiyor.

Sistemin çalışma prensibi ise şöyle: Cihaz, aracın kabinine takılan ve hem sürücüyü, hem de yolu gören bir konumda bulunuyor. İçerisinde yapay zeka uygulamalarını destekleyecek  ve raporlar üretecek sensörlerle donatılmış. Örneğin, sürücü sigara içiyor mu? Emniyet kemeri takıyor mu? Dikkati dağılmış mı? Cep telefonu ile mesaj yazıyor mu? Cep telefonu ile konuşuyor mu? Yemek yiyor mu? İzinsiz yolcu almış mı? Yolda herhangi bir kaza ile karşılaşıp karşılaşmadığı gibi durumları takip ediyor. Sistem, 60 dakikalık bir görüntüyü öncesini silerek sürekli kaydediyor. Hatalı bir durumu fark ederse, görüntünün 15 saniye önce ve 15 saniye sonrasını saklayarak buluta atıyor ve kayda devam ediyor.  Diyelim ki, sürücü bir yayaya çarpmak üzeredir ve ani fren yapmıştır. Bunu sistem kayda alıyor ve devam ediyor.

lojiport_resim_1.jpglojiport_resim_2.jpgSistemin en önemli bir diğer özelliği de proaktif olması. Örneğin sürücü uyuklamak üzeredir, sistem bunu fark ediyor ve alarmla uyandırıyor. Sürücü, 4 saniyeden fazla periyotlarla sık sık yola değil de, dışarıya baktığında, sistem bunu yorgunluk olarak algılıyor. Yanı sıra, sürücü cep telefonuyla oynamaya başladığında da uyarıyor ve kayıt atıyor.

Elinizdeki tüm sürücülerin günlük, haftalık ve aylık puan-skor kartları oluşturuluyor. Böylece elinizdeki “en iyi” sürücü ve “en riskli” sürücü verilerine ulaşabiliyorsunuz. Elinizdeki bu notları raporlarıyla birlikte görebilmeniz mümkün. Söz konusu puanları hangi gerekçelerle alındığını da bu raporlarda görebiliyorsunuz. Tüm bu raporların doğruluğuna, hiçbir insan katkısı olmadığı için kesinlikle emin olabilirsiniz.  Özetle, ulaşılabilir fiyatlara, büyük maliyetleri önleyen bir sistem.

Öte yandan, buradan çıkan programlar sonucunda sürücülere eğitim programları da veriliyor. Yani hak-hukuk çiğnenmeden ve sürücünün hemen iş akdi feshi yerine ikinci bir şans da verilmiş oluyor.

Filo sahibi ya da yöneticisi, dilediği an sürücüyle temasa geçebiliyor. Örneğin, sürücü seyir halinde olduğunu söylemiştir ama filo yöneticisi aracın durduğunu fark edip, bunun doğru olmadığını tespit edebilir.

Firmanın ileşim bilgilerine www.optimumulasim.com adresinden ulaşabilir.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.