"Sürece UND dahil edilmezse kapılarda sorun çıkıyor"

"Sürece UND dahil edilmezse kapılarda sorun çıkıyor"

Sarp Sınır Kapısı'nda Gürcistan'dan Türkiye'ye girişteki TIR kuyruğunun 12 km'ye kadar uzadığını belirten UND Başkanı Nuhoğlu, Sarp’ta yaşadıklarımızı Gürbulak’ta yaşamayalım. Kapıları kullanan biziz, işbirliği sorunları çözer" dedi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği  (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, sınır kapılarını asıl kullanan nakliyecilerin görüşleri alınmadan modernize edilmeye çalışılan sınır kapılarında sorunlar yaşandığını, işbirliği yapılmazsa, elde kalanın kaynak israfı ve verimsizlikten başka bir şey olmayacağını söyledi.

UND Başkanı Nuhoğlu, “UND’nin proje süreçlerinde de dahil olduğu bir Kapıkule kapımız var. Aralık sonu veya 15 Ocak 2020 gibi açılacağını tahmin ediyorum. 2.400 aracın geçebileceğini öngörüyorduk. Son dönemlerde 800-900 araç geçerken olağanüstü gayretler ve gümrüğün gösterdiği üstün başarıyla bu sayıyı 1.200’ler seviyesine çıkardık. Açılışın ardından da, öngördüğümüz rakam olan 2.400’e çıkacağımızı tahmin ediyoruz. Kapıkule’nin tasarlanmasında ve iş akışlarında UND bizzat işin içindeydi. Tüm süreçlerde Sabancı ve Doğuş üniversiteleriyle birlikte çalışarak müthiş bir başarı elde ettik. 800’lük kapasiteyi 2.400’e çıkarmak hiç de kolay bir iş değildir” açıklamasının ardından sözü son günlerde nakliyeciyi bezdiren Sarp Sınır Kapısı’na getirdi.

SARP’TAN TÜRKİYE GİRİŞLERİNDE TIR KUYRUĞU 12 KM

“Biz aslında Sarp’ı da yeni yaptık. Ama UND, Sarp’ın hiçbir sürecinde yer almadı. Dün sabah Gürcistan dönüşlerinde Türkiye’ye girerken 11 km TIR kuyruğu vardı. Bu sabah gelen raporda da kuyruğun 12 km’ye uzadığı yazıyordu. Halbuki bu kapı daha yeni yapıldı. Rakamlara baktığınızda da, daha önce oradan 300 araç geçerken, bugün 1.000 araba geçmiyor, ancak 400 araca ulaşabiliyoruz. Sarp Kapısı’nda akış planları yanlış yapılmış, verimlilik göz önüne alınmamış. Batı’ya açılan iki önemli kapımız var. Kapıkule ve Hamzabeyli. Hamzabeyli 1 yıl gecikti. Hamzabeyli’de o kadar çok kaynak israfı yapıldı ki, oradan da bir sonuç çıkacak gibi gözükmüyor.”

"2.5 DAKİKALIK BİR GEÇİŞ 40 SAAT SÜRER Mİ?"

Gürbulak’ın 17 sene önce UND tarafından tasarlandığını ve yine UND tarafından işletildiğini ifade eden Nuhoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Gürbulak’ta yeni bir akış planlı yaptık. Korkarım ki, bizim Bakanlığa sunduğumuz plan değiştirilecek, böylece hem çok pahalıya mal edilecek hem de 600-800 aracın geçtiği yerde problemler çıkacak. Sarp’ta yaşadıklarımızı Gürbulak’ta yaşamayalım. Kapıları kullanan biziz. Bedelini de biz ödüyoruz. Ama kapıların süreçlerinde söz sahibi olamıyoruz. Sorunlar da göz göre göre geliyor. Türk nakliyecisi, kendi kapısından sadece 2.5 dakikada geçmelidir. 2.5 dakika için 40 saat beklenir mi?”

Selçuk ONUR - LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.