
STCW -2010 Konvansiyonu yürürlüğe girdi
Türkiye’nin de imza attığı STCW -2010 Konvansiyonu getirdiği yeniliklerle 1 Ocak 2012’den itibaren yürürlüğe girdi. Manila konvansiyonda dikkat...
Türkiye’nin de imza attığı STCW -2010 Konvansiyonu getirdiği yeniliklerle 1 Ocak 2012’den itibaren yürürlüğe girdi. Manila konvansiyonda dikkat çeken yeniliklerin başında Elektirk Zabitliği ve makine bölümü zabitan yeterlikleri için staj süresinin altı aydan 12 aya çıkartılması geliyor.
Türkiye’nin de imza attığı STCW -2010 Manila Konvansiyonu ile ECDIS ve Köprüüstü Kaynak Yönetimi eğitimleri zorunlu hale geldi. Elektro teknik zabitliği ismi altında otomasyonlu gemilerde çalışması hedeflenen yeni bir yeterlik için eğitim ve sertifikasyon standartı oluşturuldu. Tayfa (Gemici/Usta gemici ve Yağcılar)’ların eğitim programları ilk kez STCW konvansiyonuna dahil edildi. Yeterliklere ve tankerlerde çalışacak personele yönelik tüm eğitim programları yenilendi. Gemilerde yorgunlukla mücadele için çalışma ve dinlenme saatleri yeniden düzenlenerek yedi günlük çalışma periyodunda 70 saat dinlenme verilecek. Bu süre gün içinde 3 eşit parçaya bölünebilecek bu dinlenme periyotlarından en az birisi yemekler hariç en az 6 saatlik kesintisiz bir dinlenme süresini içermek durumunda olacak. Ayrıca, makine bölümü zabitan yeterlikleri için staj süresi karadaki atölye eğitimlerini de içerecek şekilde 12 aya çıkartılıyor.
STCW 2010 Manila ile birlikte Gemiadamları Yönetmeliği’ne yapılması planlanan değişikliklerle, Güverte zabitleri için GMDSS Tahditli Telsiz Operatör Yeterliği (ROC-Restricted Operator Certificate) en düşük zorunlu haberleşme yeterlilik belgesi oluyor.
LOJİPORT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.