Son kadın fener bakıcısı Sacide Gül vefat etti

Son kadın fener bakıcısı Sacide Gül vefat etti

24 yıllık meslek hayatının ardından emekliye ayrılan ve ülkemizin son kadın fener bakıcısı olan Sacide Gül Hanımefendiyi ebediyete uğurladık.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı Yelkenlikaya Feneri'nde çalışan oğul Ahmet Gül, yaptığı açıklamada, 1997 yılından bu yana fenerde, dördüncü kuşak olarak görev yaptığını belirtti.

Görevi annesi Sacide'den aldığını, annesinin emekliliğinin ardından aynı geleneğin devam ettirilmesi amacıyla göreve talip olduğunu kaydeden Gül, 1895 yılında büyük dedesi "Cideli Ahmet" tarafından yapılan binada, "son fenerci" olarak kuruma hizmet verdiğini akardı.

"Annemin döneminde fener tamamen kurmalıydı"

Deniz fenerlerinin işletilmesinde, geçmiş yıllara göre çok büyük teknoloji farkı bulunduğunu vurgulayan Ahmet Gül, şunları söyledi:

"O dönemlerde dedemin döneminde, gaz yağı kullanılırdı. Bunlar çok zahmetli işlerdi. Annemin döneminde de fener tamamen kurmalıydı. 1,5 saatte bir çıkıp kuruluyordu. Sabaha kadar nöbet tutuyorduk.

Hayata gözlerini yuman son fener bakıcısı kadın, Sacide Gül Hanımefendi’ye Allah’tan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı dileriz. Işıklar içinde uyusun.

KEGM VİDEO İZLE

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.