Sınır kapılarına "Randevulu Sanal Sıra Sistemi" geliyor

Sınır kapılarına "Randevulu Sanal Sıra Sistemi" geliyor

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, sınır kapılarındaki araç trafiğinin yönetilmesi ve düzenlenmesine ilişkin "Randevulu Sanal Sıra Sistemi" uygulamasını 2020'de devreye alacaklarını açıkladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "İthalatta Yerinde Gümrükleme" uygulamasını 2020 yılında hayata geçireceklerini belirtti. TBMM Genel Kurulunda, Ticaret Bakanlığı ile ilgili ve bağlı kurumların 2020 yılı bütçelerine ilişkin konuşan Pekcan, yetkilendirilmiş yükümlü sayısının 2020'de 500'ü bulmasını öngördüklerini söyledi.

Bakan Pekcan, "İthalatta Yerinde Gümrükleme uygulamasını 2020 yılı içinde hayata geçireceğiz." dedi.

Sınır kapılarındaki araç trafiğinin yönetilmesi ve düzenlenmesine ilişkin "Randevulu Sanal Sıra Sistemi" uygulamasını 2020'de devreye alacaklarını bildiren Pekcan, "Varış Öncesi Gümrükleme Projesi"nin havayolu taşımacılığına da uygulanması için çalışmaları gelecek yıl tamamlayacaklarını ifade etti.

Ruhsar Pekcan, gümrük işlemlerinde etkin ve modern bir risk yönetimi anlayışını ortaya koyma gayretinde olduklarını dile getirdi.

Yurt dışından temin ettikleri tarama sistemlerinin Türkiye'de üretilmesi amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığıyla koordineli olarak Milli Tarama Sistemi (MİLTAR) çalışmalarına başladıklarını anlatan Pekcan, TÜBİTAK ile "Tarama Ağı Projesi"nin fizibilite çalışmalarını tamamladıklarını aktardı.

Geçen yıl 21 kara kapısına plaka tanıma sistemleri kurulduğunu hatırlatan Bakan Pekcan, yıl sonu itibarıyla 10 Ro-Ro limanında da bu sistemlerin kurulumunu devreye aldıklarını belirtti.

TÜBİTAK ile gerçekleştirilen "Yolcu Görüntüleme Sistemi"nin, gizlenen yasa dışı eşyaları fiziki müdahale olmadan tespit ettiğini anlatan Pekcan, gümrüklerde ilk kez kullanılmaya başlanan insansız hava araçlarını deniz devriye ekiplerinin çalışmalarına entegre ederek kullandıklarını aktardı.

Kaçakçılıkla mücadele

Yasa dışı ticarete konu edilen her türlü eşya kaçakçılığıyla kararlı ve yoğun mücadeleyi sürdürdüklerini belirten Ruhsar Pekcan, "30 Kasım itibarıyla 6,7 ton uyuşturucu, 12,9 milyon paket sigara, 125 bin adet elektronik sigara ve aksamı, 16 bin 724 ton kaçak akaryakıt ile toplam 4 bin 792 olayda yaklaşık 2 milyar 340 milyon lira değerinde kaçak eşya yakaladık." diye konuştu.

Gümrüklerde kalan eşyanın değerlendirilmesiyle ilgili altyapının geliştirerek, "e-ihale.gov.tr" satış kanalını ve satış sürecini yenilediklerini söyleyen Pekcan, sisteme üye kişi sayısının 740 bine ulaştığını bildirdi.

Ticaretin kolaylaştırılması konsepti çerçevesinde pek çok yenilik üzerinde durduklarını anlatan Bakan Pekcan, "Karekodlu çekte sayı 115 milyonu aştı. 2020'de karekodlu bono ile elektronik çek ve bonoları devreye alacağız." ifadelerini kullandı.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.