Servis soförlerine de  'mesleki yeterlilik' şartı

Servis soförlerine de 'mesleki yeterlilik' şartı

Servis şoförlüğünde yeni dönem... TESK Başkanı Palandöken, "Artık servis şoförlüğünde de mesleki yeterlilik belgesi zorunlu olacak. Şoförlerin sınavlardan başarıyla geçmesi gerekiyor. Artık herkes servis şoförü olamayacak" dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bazı istenmeyen olayların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile görüşerek servis şoförlüğü için mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olması konusunda görüş birliğine varıldığını bildirdi. TESK, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa süre kala servis şoförleri arasında yaşanan kavgaların sonlandırılması için harekete geçti. Palandöken, servis şoförlerinin karıştığı olayların ardından Bakan Sarıeroğlu'yla görüşülerek çözüm için artık mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olması konusunda görüş birliğine varıldığını ifade etti. 

YETERLİLİKLER HAZIR 

Konuya ilişkin düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatan Palandöken, bununla ilgili yeterlilikler hazırlandığını belirtti. Palandöken, "Yeterliliğin hazırlanmasıyla artık her önüne gelen servis şoförlüğü yapamayacak. Mutlaka Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayımlanan standartlar doğrultusunda yapılacak sınavlardan başarıyla geçmesi gerekiyor. Yani artık ehliyet ve SRC belgesi yeterli olmayacak. Yeni düzenlemeyle eski 'şoför abiler' geri gelecek" diye konuştu. 

işte yeni standartlar 

Palandöken, şunları söyledi: "Bu ulusal meslek standardıyla mesleğin tanımı yapıldı. Öğrenciler araçlara rehber personel eşliğinde bindirilerek yaş grupları ve fiziksel özelliklerine göre oturtulacak, emniyet kemeri takması sağlanacak. Şoför kurallara uygun ve güvenli bir sürüş gerçekleştirecek. Öğrenciler rehber personelle araçtan indirilecek. Şoför öğrencileri araçtan indirdikten sonra araçta unutulan malzemeleri kontrol edecek. Öğrenciler kontrol edilerek alınacak."  

Belgeleri  iptal edilecek

PALANDÖKEN, şöyle devam etti: "Servis aracı şoförleri ilgili meslek kuruluşları tarafından verilecek eğitimleri de takip etmekten sorumlu olacak. İlgili kurumlar, okul servis araçlarına ilişkin düzenlemelerde ulusal meslek standardını göz önüne alacak. Standart dışına çıkan servisçilerin belgeleri iptal edilecek."

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.