Yabancı bayraklı yatlar inceleniyor

Gelir İdaresi, yabancı bayrakla vergi kaçıran yat sahiplerini incelemeye aldı. Sigorta şirketlerinden poliçe ve ödeme bilgileri istenerek usulsüzlük yapanlar...

Gelir İdaresi, yabancı bayrakla vergi kaçıran yat sahiplerini incelemeye aldı. Sigorta şirketlerinden poliçe ve ödeme bilgileri istenerek usulsüzlük yapanlar tespit edilecek.

Maliye sessiz sedasız yabancı bayraklı gemileri incelemeye aldı. Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye'de sayıları 40 bini bulan yabancı bayraklı yat ve teknelerde vergi kaçakçılığı konusunda sigorta şirketlerine bir yazı göndererek yapılan sigorta poliçelerini, ödeme dekontlarını ve kredi kartı bilgilerini istedi. İstenenler arasında poliçe sahiplerinin kimlik ve irtibat bilgileri de var.

Türkiye'de yüksek vergi olduğu için Türk bayrağı taşımayan binlerce tekne için Gelir İdaresi Başkanlığı, tüm sigorta şirketlerine mektup yolluyor. Söz konusu mektupta Vergi Usul Kanunu'nun 134'üncü ve takip eden maddelerine dayanılarak vergi incelemesi yapıldığı ve 15 gün içinde yanıt verilmesi isteniyor.

Buna göre süre bu hafta sonu doluyor. Uymayan sigorta şirketlerine usulsüzlük cezası kesileceği bilgisinin de verildiği mektupta ilgililer hakkında kovuşturma yapılacağı da yer alan bilgiler arasında.

Edinilen bilgiye göre bu yazının altında, yabancı bayraklı olduğu için vergi ödemeyen tekne sahiplerinin giderlerini Türkiye'deki şirketlerinde gider olarak göstermesinin yatması var.

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, bazı tekne sahipleri, teknelerini ticari amaçla kullanıyormuş gibi göstererek teknenin amortisman, bakım, onarım giderlerini Türkiye'de kurulu şirketinin bilançosundan düşüyor. Gemi personeli de yurt içindeki şirkette çalışıyor gösterilerek sigorta yapıldığı da öğrenilen bilgiler arasında... Gelir İdaresi de vergi incelemesiyle yabancı bayrak çekip bu tür gelirlerin Türkiye'deki şirketlerinden düşüp düşmediğini tespit için çalışıyor.

Yasalara göre yat, kotra ve özel jet gibi lüks araçların KDV'leri indirim konusu yapılamıyor ve konuyla ilgili ticari kazancın tespiti gerekiyor.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Jeopolitik belirsizlik tanker navlunlarına yansıdı
Türkiye limanlarında Cumhuriyet tarihinin yük elleçleme rekoru kırıldı
Denizciler, belirsizliklere rağmen küresel piyasalardan umutlu
Beşiktaş Denizcilik, 99 milyon dolara 3 gemi aldı
DP World Evyap’ta uzaktan kumandalı vinçler devrede