UND Kadın Tır Sürücü Akademisi 2. Dönem Mezunlarını Verdi

UND tarafından başlatılan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR iş birliği ile İÜSEM onayıyla yürütülen UND Kadın Tır Sürücü Akademisi’nin 2.dönemi, 2–26 Mart arasında yapılan eğitimlerin ardından tamamlandı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) tarafından Aralık 2025’te hayata geçirilen, UND Kadın Tır Sürücü Akademisi; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) iş birliğinde ve İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (İÜSEM) onaylı olarak sektöre nitelikli sürücüler kazandırmaya devam ediyor. UND Kadın Tır Sürücü Akademisi’nin ikinci dönemi tamamlandı. 2 Mart- 26 Mart tarihleri arasını kapsayan programı başarıyla tamamlayan sürücü adayları sektöre kazandırılmış oldu.

Program, sürücü adaylarını yalnızca araç kullanma becerileri açısından değil, uluslararası lojistik operasyonlarının hukuki, teknik ve operasyonel boyutlarına hâkim profesyoneller olarak yetiştirmeyi hedefleyen bir eğitim programı kapsamında mezunlar veriyor.

Kadın Sürücü İstihdamına Öncülük

Programın ilk döneminde yalnızca kadın adaylara yönelik olarak gerçekleştirilen eğitimler, ikinci dönemde UND’nin kapsayıcı ve eşitlikçi yaklaşımı doğrultusunda %70 kadın ve %30 erkek aday kontenjanı ile yapıldı. Bu yaklaşım ile hem sektördeki sürücü açığının kapatılması hem de kadınların lojistik sektöründeki istihdamının artırılması hedefleniyor.

Türkiye’nin Dört Bir Yanından Katılım

UND’nin mesleğin yaygınlaştırılması ve sektöre nitelikli insan kaynağı kazandırılması vizyonu doğrultusunda programın ikinci dönemine Türkiye’nin farklı illerinden adaylar seçildi. Programa Şanlıurfa, Çorum, Afyon, Zonguldak, İzmir, Bursa, İstanbul, Adana ve Mersin başta olmak üzere ülkemizin farklı bölgelerinden sürücü adayları katıldı.

Kapsamlı ve Çok Boyutlu Eğitim Programı

Uluslararası tır-çekici sürücülüğü yalnızca araç kullanma becerisinden ibaret olmayıp, uluslararası taşımacılığın hukuki, teknik ve operasyonel boyutlarını kapsayan çok yönlü bir meslek olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda hazırlanan eğitim programında adaylara hem teorik hem de uygulamalı kapsamlı bir müfredat sunuldu. Adaylar; Çalışma ve dinlenme süreleri, UBAK izin belgeleri ve geçiş belgeleri kullanım esasları, Uluslararası taşımacılıkta kullanılan evraklar ve sözleşmeler, CMR sözleşmesi ve sigorta mevzuatı, Gümrük, TIR ve kaçakçılıkla mücadele mevzuatı, şoförün, aracın ve yükün güvenliği, uykusuzluk ve yorgunlukla mücadele, sağlıklı beslenme ve kişisel bakım gibi 20 farklı başlıkta ders aldılar.

Özel sektörden destek

Program kapsamında ayrıca sektör iş birlikleri ile sürüş güvenliğini artırmaya yönelik özel eğitimler de gerçekleştirildi. Bu çerçevede Prometeon Lastik firması tarafından adaylara “Temel Lastik Bilgisi ve Lastiklerin Sürüş Güvenliğine Etkileri” konulu özel bir eğitim verildi.

TOBBUND, Kolay Transit Merkezi prosedürleri ve işleyişi kapsamında Tır sürücü adaylarıyla bir araya gelerek, Kolay Transit Merkezleri süreçleri ile uluslararası taşımacılık operasyonlarında sürücülerin bilmesi gereken temel prosedürler, operasyonel akışlar ve uygulamaları içeren kapsamlı bir eğitim gerçekleştirdi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

Tırsan, üst üste 4. kez patent şampiyonu
Arkas'ın da ortağı olduğu dev şirketi Danimarkalılar aldı
Mercedes-Benz Türk’ün Yeni Yetkili Servisi Gelecek Erzurum
Globalink, Türk Markalarını Küresel Pazaryerlerine Taşıyor
"Sürücüler savaş nedeniyle bölgeye gitmek istemiyor"