Ulusoy camiası üst yönetiminde, iplerin gerildiği UN Ro-Ro satışının izleri tamamen silinmiş gözüküyor. UN Ro-Ro kurucusu ve Ulusoy Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Ulusoy, satıştan komisyon aldığını iddia ettiği RODER 2. Başkanı Erol Soylu ve UN Ro-Ro CEO'su Cüneyt Solakoğlu ile barıştı.
UN Ro-Ro dün resmen KKR'ye devredildi. Toplantıda kavga ve kızgınlıkların geride kaldığını belirten Ulusoy, "Eğer ki UN Ro-Ro satılmasaydı, ben hayatımın sonuna kadar Türk nakliye sektöründe kötü adam olarak kalacaktım. Bunun vebalini taşımak kolay değil" diye konuştu.
Saffet Ulusoy, satış konusunda ise, "Kızımız çok güzeldi. Verelim mi vermeyelim mi diye çok düşündük. Ama sonra baktık ki kıza değerinden fazla para verdiler. Biz de sattık" dedi.
"Bana en fazla Çetin Nuhoğlu kızdı"
Satış sürecinde birçok kişinin satmaması konusunda baskı yaptığını anlatan Ulusoy, "En fazla Çetin (Nuhoğlu) kızdı bana. Biz yeni bir dünya aramıyoruz ki. Yok UND'nin hissesi varmış. O hisseleri onlara ben bıraktım. Kendileri bir şey yapmadı ki. Bu satışın Türkiye için çok hayırlı olduğuna inanıyorum. Cüneyt Solakoğlu'na ve Erol Soylu'ya kızdım çünkü satışı çok kapalı tuttular. Ama belki açıklasalardı iş tehlikeye girecekti" dedi.
Solakoğlu komisyon almamış
Geçmiş tarihte Almanya'dan 12 tane gemi aldıklarında UN Ro-Ro'ya gemileri satan şirketin komisyon verdiğini söyleyen Ulusoy, "Bu adamlar bu işin satıcısı. CEO diyorlar CEO. Hani alıp satan. Bir şey almıştır diye düşündük. Amerikalılar ile konuştum. Ahmet Faralyalı ve Hamdi Akın ile de konuştum.Onlar da böyle bir şey görmediklerini söylediler. Bir de Cüneyt'in 3 sene daha işin başında kalması soru işareti oldu bizim için. Ama sonra Amerikalı ile konuştum ve dedi ki 'Cüneyt Bey'in işin başında kalmasını biz istedik' O zaman komisyon almadıklarını anladım. Benim bu satışta tek gücendiğim şey bazı şeylerin bana söylenmemesi oldu. Ama söyleselerdi bana bu neticeyi alamayabilirlerdi" dedi.
Parayı faize koyacağım
"Kavgalarımız, kızmalarımız kapandı. Para gelecek. Bu parayı ne yapacağımı bilmiyorum. Bana 60-70 milyon dolar gelecek. Bu para başımı belaya sokacak" diyen Ulusoy, "Tek aklıma gelen UN Ro-Ro'nun satışından gelen parayı faize koymak. Faizdeki parayı ağır ağır yeriz" diye konuştu. Nakliyeden çıkmak istediğini belirten Ulusoy, şöyle dedi: "Allah benim çocuklarıma bu sektörde iş yapmayı nasip etmesin. Bu çok çetin bir iş. Rahmetli babam bize dünyanın en sefil işini bıraktı. Kamyoncunun parası çok karısı dul derlerdi. Şimdi kamyoncunun parası da yok."
UND, Ro-Ro kuramaz
"UND, kendi Ro-Ro'sunu kuramaz. Kepez'de Ro-Ro kuruldu, bir ay çalıştılar. Zarar ettiler ve bırakıp kaçtılar" diyen Ulusoy, bir Ro-Ro hattı için 7-8 gemiye 500 milyon euro yatırım yapılması gerektiğini ifade ederek, "Pendik, Ambarlı Limanları gibi limanın olacak. Ayrıca İtalya'da olanlar gibi limanlara sahip olacaksın. Bir de tecrübenin olması lazım" diye konuştu.
4 ülkeden satış için onay alındı
Rekabet Kurulu'nun satışa onay vermeseydi atılan imzaların değeri olmayacağını aktaran Cüneyt Solakoğlu, "Sadece Türkiye'deki Rekabet Kurulu değil, Avusturya, İtalya ve Almanya'daki rekabet kurullarından da onay alındı. Yaptığımız iş sadece Türkiye'de değil, uluslararası bir iş. Pazar payımız ve iromuz yüksek olduğu için İtalya, Almanya ve Avusturya Rekabet Kurulları'na da tabii olduk. Artık tüm onaylar alındığı için Deutsche Bank'ın yedi eminin hesabında duran 910 milyon euro ortaklara dağıtılacak. Bugünden itibaren UN Ro-Ro
KKR'den 200 milyon euroluk gemi yatırımı
Satışın onaylanmasının ardından yatırımlara ağırlık vereceklerini söyleyen Solakoğlu, 4 gemi alacaklarını bildirdi. Solakoğlu 4 gemi için 200 milyon euroluk yatırım yapacaklarını kaydederek, "Artık ortaklarımız müşterimiz olacak. Benim 2 yıl KKR'ye verdiğim bir taahhüdüm var. 2 yıl daha görevimin başındayım" diye konuştu.
LOJİPORT