“U.N RO-RO krizlere rağmen 2007'yi aştı”

910 milyon Euro’ya el değiştiren ve günden güne eridiği söylenen U.N. Ro-Ro’nun en parlak dönemini yaşadığı ifade edildi. Filoya katılan 12. gemi...

910 milyon Euro’ya el değiştiren ve günden güne eridiği söylenen U.N. Ro-Ro’nun en parlak dönemini yaşadığı ifade edildi. Filoya katılan 12. gemi olan U.N İSTANBUL’un denize indirilmesi öncesinde yapılan basın toplantısında konuşan U.N. Ro-Ro CEO’su Sedat Gümüşoğlu, “Avrupa’ya olan taşımaların gerilediği bir dönemde en yüksek sezon olan 2007’den bile daha iyi durumdayız. Yüzde 60 daha büyüyebiliriz” açıklamasını yaptı.

“Bir yanda U.N Ro-Ro’yu satın almaya hazırız” açıklamaları, öte yanda şirketin gittikçe eridiği söylemleri dururken, Hamburg’dan ‘dimdik ayaktayız’ mesajı geldi. Bir şeyi almaya hazırım demek için o şeyin satışta olması gerektiğinin altını çizen Sedat Gümüşoğlu, “Bizim satış gibi bir çabamız yok. Şirketi büyütmeye çalışıyoruz. 910 milyon Euro’ya aldığımız bir değerin üstüne 260 milyon Euro’luk bir yatırım daha ekledik. Ayrıca, böyle bir kararınız varsa, o şirketin ortaklarına gitmelisiniz” dedi.

Kendilerinin kısa vadeli bir yatırımcı olmadıklarını ifade eden Gümüşoğlu,  şöyle konuştu: “Biz kriz çıktığında da Mersin hattını açtık. Bugün bunun semeresini alıyoruz. Bu gemiler dolacak. Hala Ro-Ro’nun toplam payı yüzde 50. Karada bir bu kadar daha araç var. Doğru fiyat, doğru işletmeyle gemileri dolduracağımıza inanıyoruz. Yeni gemiyle birlikte yeni imkanlar da gelecek. Biz pazarın ihtiyacına göre her türlü fiyat ayarlamalarını yapacağız. Rasyonel çalışmayla sektörün sorunlarını çözmeye, alternatif hatlar geliştirmeye ve Türkiye’nin ihracatının önünü açmaya hazırız.”

KAMPANYALARIMIZDA RO-RO İLE ÇALIŞAN KAZANACAK

Karadan denize kampanyasında Ro-Ro’yu halen kullananlara haksızlık yapıldığı eleştirilerini de yanıtlayan Gümüşoğlu, “Kampanyamızın Ro-Ro ile zaten yük taşıyanları rahatsız ettiğini düşünmüyorum. Çünkü, Ro-Ro’da çalışanların tamamı aslında Ro-Ro ile çalışıyor değiller. Bir kısmı karadan gidiyor. Dolayısıyla onlar da, yüklerini karadan denize çevirmeleri durumunda kampanyanın nimetlerinden yararlanacaklar. Her şirket, büyümeye yönelik planlar yapar. Her sene artırdığı volüm üzerinden de bu menfaati elde eder. Üçüncü olarak da, karadan giden yükün navlunuyla, dorsecilik yaparak Ro-Ro ile giden nakliyecilerin navlunları arasında büyük bir fiyat farkı var. Birisi 2.200 Euro, diğeri 1.750 Euro. İkisi de 300 Euro indirim alıyor. Bu ne demek? Yani, yüzdesel olarak düşünüldüğünde, en çok Ro-Ro ile çalışacaklara yarayacak bir model. Herkesin bilmesi gereken tek gerçek var: Ro-Ro ile çalışan kazanır” ifadelerini kullandı.

EKOL İLE %10 GİTTİ, YERİNİ DOLDURACAĞIZ

Ekol Lojistik’in kendi yükünü elleçleyecek Ro-Ro şirketi kurmasını da değerlendiren Gümüşoğlu, “Ekol, toplam taşımalarının büyük kısmını kara üzerinden yapıyordu, ayrıca trenlerle yaptığı taşımalar vardı. Ulusoy Ro-Ro ile çalıştıkları da var. Ama ben kendi rakamlarımızı biliyorum. Bu da asla yüzde 25 değil, Yüzde 8-10 civarında bir kayıp oldu diyebilirim. Cok değerli bir müşterimizdi, böyle bir yatırım planını düşündü. Oradan boşalan arabayı karadan çekmek zorundayız. İş modelleri geliştirip bunu da başaracağız. Ekol Lojistik, ‘Ben bunu kendi servislerim için kurdum’ dedi. Ayrıca, Ro-Ro pazarına yatırım yapmak isteyen herkes kendi şirketini kurabilir. Biz sektöre yatırım yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Her türlü rekabete de hazırız” diye konuştu.

EVET SÖZLEŞMEYİ FESHETTİK

Uzunca bir süredir adından ‘ahlaksız sözleşme’ diye söz edilen anlaşmanın da sona erdirildiğinin teyidini birinci ağızdan öğrendik. Sedat Gümüşoğlu, sözleşme ile ilgili de şunları kaydetti: “Biz sözleşmeyi feshettik. Eğer sektör bir karar verip, ‘hisse karşılığı geçmişe sünger çekelim’ derse sözümüz olmaz. Ama mahkeme isteniyorsa, bu yolda da sonuna kadar hazırız. Seçimden önce dediklerimizi aynen uyguluyoruz. Ne rest çekeriz, ne tehdit ederiz, ama tehdit edilmeye de gelmeyiz.”

Selçuk ONUR - LOJİPORT / HAMBURG

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Beşiktaş Denizcilik, 99 milyon dolara 3 gemi aldı
DP World Evyap’ta uzaktan kumandalı vinçler devrede
Kılavuzluk, Römorkör ve Palamar Ücretleri Güncellendi
“Alsancak Limanı’nı bakkal kapatır gibi kapatamazsınız”
"İzmir Limanı'nda son sözü Varlık Fonu söyleyecek"