Tarihin en büyük konteyner faciası

One Apus isimli konteyner gemisinin 2 Aralık günü Pasifik'te konteynerleri çöktü, son zamanlardaki en büyük kazalardan biri olmaya aday olduğu söyleniyor.

NYK Shipmanagement'ın operatörlüğünü yaptığı Chidori Holding' ait 138.611 DWT kapasiteli One Apus isimli konteyner gemisi 2 Aralık 2020 Çarşamba günü Çin, Yantian'dan Long Beach, Kaliforniya'ya yaptığı bir sefer sırasında Pasifik'in ortasında konteynerlerinin çöktüğünü bildirdi.

Kayıp veya hasar gören konteynerlerin sayısı 1.900'e ulaştı!

ONE Apus isimli konteyner gemisinin sahibi ve operatörü şu anda kayıp veya hasar gören konteynerlerin sayısının 1.900'e ulaştığı bildiriliyor. Kayıp konteynerlerin ise 40'ının muhtemelen tehlikeli mal içerdiği sanılıyor. ONE Apus isimli geminin tam yüklendiğinde 14.000 TEU kapasiteye sahip olduğu biliniyor.

Geminin Hawaii'nin yaklaşık 1.600 deniz mili kuzeybatısında şiddetli bir fırtınaya yakalandığı, sert rüzgarların ve büyük dalgaların konteynerlerin çökmesine neden olduğu açıklandı.

Operatörler dengesiz konteynerleri düzeltmek, hasar değerlendirmek ve konteynerları sayarak kaybedilen konteynerlerin tam sayısını belirlemek için uygun bir liman aradıklarını belirttiler.

Şirketler yaptıkları açıklamada tam soruşturma yapılacağına dair söz vererek; "Mürettebatın, geminin ve gemideki kargonun güvenliğini sağlamak için gemiyi güvenli bir limana götürmeye odaklanıyoruz." ifadelerini kullandı.

ONE Apus, Japonya Marine United Corporation'ın Kure Tersanesi'nde ONE için inşa edilen yedi gemilik serinin altıncısı olarak Nisan 2019'da teslim edilen  363 metre uzunluğunda bir konteyner gemisi.

Kayıp olan veya hasar gören yaklaşık 2.000 konteynerin batmayan bir gemide yaşanan en büyük maddi hasarlı kazalardan biri olarak kabul edileceği öngörülüyor. Dünya Denizcilik Konseyi, denizde kaybolan konteynerler hakkındaki 2020 raporunda yıllık rakamın düştüğünü açıkladı. En son üç yıllık dönemde, ortalama 779 konteynerin kaybolduğunu ve bunun önceki üç yıldaki ortalama 1.390 kaybın yaklaşık yarısı olduğunu bildirdi. En önemli olaylar arasında 2013'te MOL Comfort'un kaybettiği 4.293 konteyner ve Rena'nın karaya oturduğu 2011'de kaybedilen yaklaşık 900 konteyner vardı.

Konteyner kaybetme veya hasarıyla sonuçlanan kazaların en büyük nedeninin şiddetli hava koşulları olarak kabul ediliyor.

KAYNAK: DENİZHABER.COM

LOJİPORT

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Deniz Ticareti Haberleri

İskoçya-Türkiye arasına denizcilik köprüsü kuruluyor
Cruise turizmi, 2023 rakamlarını ilk 5 ayda aştı
Yasa Denizcilik, 250 milyon dolara iki tanker alıyor
Dünyanın en büyük elektrikli konteyner gemisi suya indi
Römorkör ihracatında artık dünyanın en büyüğü Türk tersaneleri