Tarihi Haliç Tersanesi'ne beton santral

Haliç Tersanesi’nin Taşkızak Tersanesi kısmına, Kasımpaşa-Sütlüce Tüneli’ne beton sağlamak için kurulan santral tepki çekti.

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden 2 yıl sonra kurulan ve Osmanlı’dan bu yana donanma ve sivil deniz taşımacılığının en önemli üretim alanlarından biri olan Haliç Tersanesi’nin Taşkızak Tersanesi kısmına, Kasımpaşa-Sütlüce Tüneli’ne beton sağlamak için kurulan santral tepki çekti.

Haliç Tersanesi’nde yapılacak her türlü işlem hakkında yetkili tek kurum olan olan İstanbul 2 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kendisinden izin alınmadan yapılan işlem için suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Aynı zamanda Haliç Dayanışması üyesi olan Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gül Köksal, Haliç Tersanesi’nin ’boş bir alanmış’ gibi düşünüldüğünü, tarihsel öneminin göz ardı edildiğini belirterek şunları söyledi:

“Dünyada hâlâ üretim işlevini sürdüren en eski tersane. Haliç Tersanesi, Bizans’tan Osmanlı’ya, Osmanlı’dan Cumhuriyete kadar kentteki deniz ulaşımının ve araçlarının geliştirilmesi için üretimin halen devam ettiği önemli bir yer.  Bu kültürel mekanı gelecek nesillere taşımak, uluslararası bir duyarlılıkla korumamız gerekir. Oysaki 6 asırlık birikim, 40-50 yıllık yatırımlar uğruna feda ediliyor.”

MİLLİYET

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

İskoçya-Türkiye arasına denizcilik köprüsü kuruluyor
Cruise turizmi, 2023 rakamlarını ilk 5 ayda aştı
Yasa Denizcilik, 250 milyon dolara iki tanker alıyor
Dünyanın en büyük elektrikli konteyner gemisi suya indi
Römorkör ihracatında artık dünyanın en büyüğü Türk tersaneleri