Soğutma tesislerinde yaşam boyu maliyete bakın!

Endüstriyel soğutma tesisleri konusunda faaliyet gösteren Frigomekanik AŞ, endüstriyel soğutma mühendisliği ve taahhüdü alanındaki faaliyetleri ile kısa...

Endüstriyel soğutma tesisleri konusunda faaliyet gösteren Frigomekanik AŞ, endüstriyel soğutma mühendisliği ve taahhüdü alanındaki faaliyetleri ile kısa zamanda ülkemizin konusunda lider şirketleri arasındaki yerini aldı. Kırmızı et, Beyaz Et, Balık, Meyve-Sebze, Sütlü Mamuller gibi gıda sektörünün her alanında hizmet veren firma, projelerinde ihtiyaca göre amonyak veya freon akışkanlı sistemler dizayn ediyor. 

Gıda sektörü dışında sportif ve eğlence amaçlı soğutma tesisleri de inşa eden Frigomekanik AŞ’nin projeleri arasında,  İstanbul’un tek olimpik ölçüdeki buz pateni tesisi, Türkiye’nin tek kapalı kayak ve eğlence merkezi, yine Türkiye’nin tek buz müzesi projeleri gibi yenilikçi projeler de  bulunuyor. Son 5 yıl içinde Yurt dışında da önemli projelere imza atan Frigomekanik AŞ’nin, şu anda Malta, Suudi Arabistan, Azerbaycan ve Rusya’da devam eden projeleri mevcut.  

Firma hakkında bilgiler veren Frigomekanik AŞ Genel Müdürü Levent Aydın, gıda ve endüstriyel tesislerin soğutma ihtiyaçlarını karşılayan tesisler kurduklarını belirterek, sözlerini şu şekilde özetledi: “Mühendislik ve üretim alanında ülkemiz her geçen gün mesafe kaydediyor. Türkiye şu anda İklimlendirme-Isıtma-Soğutma alanında Avrupa’nın lider üreticisi konumunda bulunuyor. Biz de Frigomekanik olarak bu gelişimin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Siz firma olarak gerekli bilgi birikimi, teknolojik alt yapı, araştırma-geliştirme yeteneklerine sahip iseniz geriye müşterinin ihtiyaçları ve beklentilerini doğru tespit etmek kalıyor. Müşteri talepleri ile firma yetenekleri bir araya gelince zaten sonuçta doğru proje ortaya çıkıyor.” 

‘TESİS KURARKEN İHTİYAÇLARI DOĞRU TESPİT ETMEK GEREKİYOR’

Soğutma tesisleri kurmanın ciddi manada bilgi, emek ve tecrübe gerektirdiğini vurgulayan Aydın kurdukları tesislerde çözüm ortaklarına önemli oranda avantajlar sağladıklarının altını çizerek sözlerine şöyle devam etti: “Yeni bir tesis kurarken öncelikle ihtiyaçları doğru tespit etmek çok önemlidir. Yatırımcıya elinizdeki hazır bir ürünü veya projeyi sunmak yerine müşteri ihtiyacına göre proje hazırlamaya mecbursunuz. Endüstriyel soğutma tesisi kolay kullanımlı, servis ve yedek parça ihtiyaçları minimuma indirgenmiş olmalıdır. Enerji giderleri azaltılacak önlemler alınmalı ve sistem çevreye duyarlı olmalıdır. Frigomekanik olarak biz kurduğumuz tesislerde bu ve benzeri konulara azami derecede hassasiyet gösteriyoruz.”

‘YAŞAM BOYU MALİYETİ ÖN PLANA ÇIKARIYORUZ’

Frigomekanik’in kurduğu tesislerde tesisin çalıştığı süre boyunca maliyetini düşürecek önlemleri düşünerek planlama yaptıklarını belirten Aydın, “Endüstriyel soğutma tesisleri hitap ettiği proses devam ettikçe hiç durmadan çalışan tesislerdir.  Prosesin kalbidir. Bu nedenle hem arıza durumunda proses açısından büyük riskler oluşturur, hem de sabit gider olarak prosesin en büyük gider kalemidir.  Bu gider kalemi soğutma tesisi çalıştıkça devam eder.  Biz projelerimizde soğutma tesisinin kuruluş maliyetini değil, yaşam boyu maliyetini ön plana çıkarırız. Enerji tasarrufu, zaman içindeki servis ve yedek parça maliyetleri, arızalardan kaynaklanan operasyonel maliyetler yatırımcı için ilk yatırım maliyetinden daha önemli yer tutar. Biz müşterilerimize yaşam boyu maliyet avantajını sunuyoruz” diyerek sözlerine devam etti.

TOPLUM SAĞLIĞINI ÖN PLANA ÇIKARARAK PROJE GELİŞTİRİYORUZ

Gıda soğutmasının zor ve ürünlerin bozulmasını düşündüğümüzde oldukça da riskli bir konu olduğunu kaydeden Aydın, “Gıda proseslerinde biz üretimdeki ve depolamadaki soğutma ihtiyaçları tarafındayız. Hem bizim bölüm, hem de taşıma ve teşhir noktasındaki soğutma çözümleri,  soğuk zincirin bütününü oluşturuyor. Bu zincirin herhangi bir noktasında oluşacak sorun, soğuk zincirin tamamının başarısız olması sonucunu ortaya koyuyor. Bu durum da gıda güvenliğini olumsuz etkiliyor. Aslında toplum sağlığını ilgilendiren bu denli önemli bir konuda proje yapabilmenin bazı şartları bulunmalıdır. Yeterli bilgi kaynaklarına sahip olmayan firmaların soğutma projesi üretmesinin önü kapatılmalıdır. Bu önlem haksız rekabetin önlenmesi ve merdiven altı üretimin engellenmesi noktasında da sektörümüze fayda sağlayacaktır” dedi.

‘DOĞRU FİRMALARLA ÇALIŞMAK İŞİNİZİ KOLAYLAŞTIRIR’

Bu alanda yeni yatırım yapacak olan firmaların bu yatırımlarını yaparken oldukça dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Aydın, “Yatırımcı öncelikle doğru firmalardan teklif istemelidir. Yapılacak iş için yeterliliği uygun olmayan firmalardan teklif alınması, işin başında yatırımcının değerlendirmesini zorlaştırır.  İkinci önemli nokta, yatırımcının taleplerinin net bir şekilde tanımlanmasıdır. Proje ve şartname çalışmaları tamamlanmalı, akabinde doğru tedarikçilerden eşit taleplerde bulunulmalıdır. Böylelikle yatırımcının tedarikçi seçimi kolaylaşacaktır. Maliyet kaygısı ile yeterliliği uygun olmayan bir firma ile yapılan soğutma tesisinin zaman içinde yatırımcıya çok daha büyük maliyet oluşturacağı kesindir. Endüstriyel soğutma tesisleri yıllarca hiç durmadan çalışan tesislerdir. Diğer deyişle gıda prosesinin kalbidir. Bu tesisleri yapacak firmalar, kalıcı, mühendislik yetenekleri yüksek, servis kabiliyetleri mükemmel olmalıdır. Aksi takdirde bugün yapılan bir tesisi iki sene sonra sürdürebilir kılmak zorlaşacak veya yüksek maliyetli olacaktır” diyerek sözlerini sürdürdü.

‘AR-GE YATIRIMLARIMIZ ARTARAK DEVEM EDECEK’

‘Frigomekanik sektörde Ar-Ge departmanına sahip nadir kuruluşlar arasındadır’ diyen Levent Aydın, “Araştırma-geliştirme departmanımızın yeni ürün geliştirme çalışmalarına aralıksız olarak devam ediyor. Biz her gün enerji tüketimi düşük, çevreye duyarlı, bakım ve yedek parça maliyetleri avantajlı ürünler tasarlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu çaba hiçbir zaman bitmeyen, sürdürülebilir bir faaliyettir. Firma olarak, firmamızı geliştirme çabamızın yanında sektörümüzün de gelişmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ülkemizdeki soğutma sanayiinin gelişmesi ve dünya pazarlarında Türk firmalarının başarılı uygulamalarının artması, sektörümüzün dünya için üretim üssü konumuna taşınması için çok önemli adımlardır. Bu konum ülkemiz ve sektörümüz için büyük faydalar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.


Hacı YUSUF ÖZER / LOJİSTİK EKİPMANLAR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kombine Haberleri

Capella Logistics, 2024'ü "İntermodal Atılım Yılı" ilan etti
Hödlmayr, Avrupa-Türkiye demiryolu güzergahını artıracak
Türkiye ve Akdeniz'i Kuzey Avrupa'ya bağlayacak uzlaşı belgesi imzalandı
Demiryolu-liman bağlantılı taşıma 12 milyon tonu aştı
Pasifik Eurasia'nın kombine taşımacılık hedefi sektör liderliği