KOMŞUMUZ

Yunanistan sahip olduğu 4.173 ticari gemi ile, Dünyadaki diğer denizci ülkelerin toplam filosunun %8,7 sini kontrol altında bulunduruyor. Ülke ekonomisine...

Yunanistan sahip olduğu 4.173 ticari gemi ile, Dünyadaki diğer denizci ülkelerin toplam filosunun %8,7 sini kontrol altında bulunduruyor. Ülke ekonomisine olan katkısı heryıl artan Yunan denizciliğinin 2007 yılındaki girdisi 17 milyar Avro'dur. Bu rakamda GSMH'sinin %7 sini oluşturmaktadır.

            Denizlerdeki modern ticari gemi filosu ile de Dünya’daki tonaj kapasitesinin %16,4 ünü elinde tutmaktadır. Yunan hükümeti sürekli yeni yapılan yasal düzenlemeler ile denizciliğin önündeki engelleri kaldırmaya çalışmaktadır. Denizcilik sektöründeki yatırımlar konusunda duyarlı olan siyasilerde, Ülke çıkarlarını gözeterek stratejik önemi olan ileriye dönük programlar hazırlıyorlar. Yeni Dünya düzenine göre daha çevreci ve bilimsel yaklaşımlarla da denizlerdeki üstünlüklerini sürdürmeye devam etmektedirler.

            Dünya'nın üçüncü büyük ticaret deniz filosuna sahip olan Yunanista'nın 411 plajı mavi bayrak ile ödüllendirilmiştir(2006).

            Denizciliği evrensel boyutlarıyla yorumlayıp, onu endüstriyel ve sosyal boyutlarıyla algılayan, Dünyadaki gelişmeleri bu pencereden gören ve bunuda kendilerine hak kabul eden Yunanista'nın denizlerdeki gücü bugün artık tescillenmiştir. Yunanistan'a ait olan 2070 ada bulunmaktadır. Bunların sadece  300'ünde yaşam mevcuttur. Adalar arasında çalışan feribot sayısı 1200 civarındadır.

            Yunan armatörler birliği ''UGS'' üyeleriyle birlik ve beraberlik içinde çalışarak, yardımlaşma ve dayanışmaya gereken önemi vermişlerdir. Bu sayedede dünya denizcilik sektöründe itibar ve güç kazanmışlardır. Uluslararası deniz teşkilatı (IMO) da etkili olan Yunanistan, AB armatörleri birliği ''ECSA'' ya da üye olmuştur.

            Yunanlı armatörlerin aralarında oluşturdukları bu sıkı birlik ve beraberlik anlayışı ile Dünya denizciliğindeki ticaretin önemli bir bölümünün kontrolünü elde etmişlerdir.

            Denizcilik tarihinin kültür tortusundan yeni Dünya'nın en modern, en genç ve sayısal üstünlüğüne sahip olacak olan deniz ticaret filosunu kurma gayretleri içindedirler.

            Gemilerini, gelişen teknolojinin ve İMO 'nun ön gördüğü kurallar ve yatırımlar çerçevesinde modernize eden ve yenileyen Yunanlı armatörler, Ülke ekonomisinin  sürekli canlı kalmasını sağlamaktadırlar.

            Aldıkları önlemler ve sahip oldukları iş tecrübeleri ile birlikte, doğabilicek ekonomik krizlere karşı baştan tedbirli olan armatörler, böylece ekonomik dalgalanmalardan  da en az biçimde etkilenmektedirler.

            2008 Haziran ayında Yunanistanda gerçekleştirilen 21. ''Posedion Uluslar arası Denizcilik Fuarı''nı üç günde 18 bin kişi ziyaret ederek adeta rekor kırmıştır. Bu fuarın Pire ve Atina sehirlerine ekonomik katkısıda 55 milyon Avro olmuştur.

            Yunanlı armatörlerin denizcilik bilinci ile toplumun deniz sevgisi ve kültürü birleşince ortaya denizcilik sektöründe güçlü bir ulus çıkmaktadır. İşte bu gelişmelerin ışığında  Türkiye’ de denizci bir ulus yaratılmak isteniyorsa öncelikle  bu sevginin topluma kazandırılması gerekir. Denizlerine sahip çıkayan uluslar bunun bedelini ağır ödemeye mahkumdurlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diğer Haberler

MSC’den Libya'daki limana 2.7 milyar dolarlık yatırım
Arkas Lojistik, AR-CELL ile tüm süreçleri dijitalleştirdi
Dev taşımacılık şirketi iflasını ilan etti
30 bin Türk tır şoförüne İspanyolca öğretilecek
Fatih Şener, DEİK Lojistik İş Konseyi Başkanı seçildi
Voestalpine, en yüksek raflı depoyu Türk lojistik şirketi için yapacak
Boltas, artık Çobantur adıyla yürüyecek; yatırımlarla daha da büyüyecek
Koç Holding, 119 milyon dolara dev gemi alıyor
İzmir Limanı'nda karar: Yatırım devletten, işletme özel sektörden
Çin'in insansız kargo uçağı 1.800 km uçtu