ISMARLAMA KRİZ

Dünya denizlerinde güç oluşturup ekonomik pastadan daha çok pay alabilmek için, belirlenen hedeflere ulaşmaya yönelik hazırlanan politik koşulların ötesinde,...

ISMARLAMA KRİZ

Dünya denizlerinde güç oluşturup ekonomik pastadan daha çok pay alabilmek için, belirlenen hedeflere ulaşmaya yönelik hazırlanan politik koşulların ötesinde, tarihin akış süreci içinde oluşan deniz kültür tortusunun yoğun katmanlarındaki birikimlere gereksinim vardır.

Burada kültür tortusunda sözü edilen konu, o ulusun tarihinden günümüze akıp gelen deniz sevgisinin açılımıyla gerçekleşen ekonomik, teknolojik, sosyal ve kültürel oluşumların toplumun düzeni içinde birbirleriyle harmanlanması ve sentezlenmesidir.

Tarihte denizlerde önemli uygarlıklar yaratarak ona egemen olmuş medeniyetlerin denizciliğinin gelişimine baktığımızda, hepsinin de geçmişten gelen güçlü denizcilik köklerinin geleceğe uzanarak yeni bir perspektif sergilediğini görürüz. Temel gücünü tarihsel birikimlerden alan ulusların denizcilik sektörü elbette ki sürekli dinamik kalacaktır. Bu dinamizmin ana artelini oluşturan kültür tortusunun sağlam karakteristiği, Dünya’yı neredeyse ekolojik krize sürükleyecek olan böyle ekonomik krizler karşısında ayakta tutar ve direnir. Ulusların deniz genetiği haritalarında izledikleri seyrin istikrarlı rotası onları tarihin her döneminde güçlü kılmıştır.

Denizci kimliğine sahip olan toplumların sosyal evrimleşme süreçleri de daha hızlı olmuştur. Denizciliğimizin görsel temellerindeki ideolojisinden kaynaklanan akademik referanslarındaki düşündürücü dip notları, bize geleceğe yönelik kaygılarımızın içeriğini hatırlatmaktadır. Denizlere yenik düşmemek için denizin yasalarına itaat etmek zorunda olduğumuzu asla unutmamalıyız.

Deniz teknolojisinin çağdaşlık mertebesindeki rekabetçi üretime dönük yatırımlarının sermaye ile emek arasında oluşacak travmaların yaratacağı olumsuzluklardan etkilenmemesi için dengeler sağlanmalı ve iskele altı korsan denizcilik anlayışı da terk edilmelidir.

Denizcilik sektörümüz, Dünya global ekonomisine yön veren çok uluslu şirketlerin sermaye güdümlü ezici ve keyfi politikalarının sonuçları olan ve de en çok bizim gibi ülkeleri etkileyen ısmarlama kriz senaryolarına karşı artık hazırlıklı olmayı öğrenmeli ve ulusal varlığını birlik içinde korumalıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diğer Haberler

Gümüştaş Lojistik’in yeni kara terminali hizmete hazır
UPS üst yönetiminde yeni atama
Akçakale Sınır Kapısı müjdesi: Yakında açılıyor
“Büyük Usta” Türkiye-KKTC hattına hız getirecek
Karsan, Romanya ulaşımında yaygınlaşmayı sürdürüyor
Bakan Bolat: Nakliyeciyle etle tırnak gibiyiz, desteğimiz sürecek
Kocaeli Limanlarında giriş çıkışlar daha hızlanacak
Araç Takip Sistemlerinin Faydaları Nelerdir?
Loomis, İsviçreli lojistik firması Kipfer-Logistik’i satın alacak
TLE Yazılım, lojistik sektörüne terzi usulü çözümler sunuyor