İkonik Malta Şahini’ni yapan tersaneyi Habaş satın aldı

Dünyaca ünlü Malta Şahini’ni yapan Yıldız Gemi, 315 milyon liraya HABAŞ’a satıldı. Ekonomik sorunlar yaşayan İtalyan dev, bu satışla 34 yılın ardından Türkiye’den çekildi.

Türkiye, yat ve tekne üretiminde ilk önemli başarıyı 2006 yılında ürettiği ikonik Malta Şahini (Maltese Falcon) ile yakaladı. Milyar dolarlık pazarı yaratan dünyaca ünlü bu tekne İtalyan Perini Navi adlı şirketin Türkiye’de kurduğu Yıldız Gemi tarafından yapıldı. Silikon Vadisi'nin öncüsü olan ve Amazon, AOL, Google teknoloji şirketlerine yaptığı yatırımlarla tanınan ABD’li milyarder Thomas James Perkins'e yapılan 87 metre uzunluğundaki bu teknenin yaratan İtalyan devi uzun bir süredir finansal sıkıntılar ile boğuşuyordu. Sorunlarını çözemeyen ve iflasa sürüklenen şirket, Türkiye’de Malta Şahini başta olmak üzere birçok ultra lüks tekne ve yat yapan Yıldız Gemi’yi vitrine koydu. Önceki gün çıkılan ihaleyi Türkiye’nin öncü sanayi şirketlerinden HABAŞ satın aldı. HABAŞ, Yıldız Gemi’ye ait tersaneye 30 milyon Euro yani 315 milyon TL ödeyecek.

50'den fazla lüks yat yaptı

1987 yılında Türkiye’ye gelen Perini Navi, Tuzla’da Türkiye’nin en modern tersanelerinden birini kurdu. O tarihten bu yana Yıldız Gemi, Maltese Falcon, State of Grace gibi 50’den fazla ultra lüks tekneyi denizlerle buluşturdu. Ancak şirketin asıl sahibi Perini Navi, ekonomik krizden kurtulamadı. İlk olarak Türkiye’deki birim gözden çıkarıldı. İtalyan şirket, önümüzdeki günlerde diğer varlıklarını da satışa sunacak.

Kerim ÜLKER – DÜNYA

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

İskoçya-Türkiye arasına denizcilik köprüsü kuruluyor
Cruise turizmi, 2023 rakamlarını ilk 5 ayda aştı
Yasa Denizcilik, 250 milyon dolara iki tanker alıyor
Dünyanın en büyük elektrikli konteyner gemisi suya indi
Römorkör ihracatında artık dünyanın en büyüğü Türk tersaneleri