Kore gemi imalatçıları bu yıl 19.9 (CGT)'lik yeni sipariş aldılar. Bu da dünyadaki sipariş toplamının %49.2 si ediyor. Böylece Güney Kore dünyada gemi yapımında lider olduğunu 2006 yılında da kanıtladı.
Kore?nin üç büyükleri olarak bilinen Hyundai, Daewoo ve Samsung artan maliyet ve talep nedeniyle fiyatlarını üç yıldan beri rekor yükseklikte tutuyorlar. Bu şekilde davranmalarının sebebinin ileride oluşabilecek yüksek çelik fiyatları ve azalabilecek siparişlere karşı önlem olduğu belirtildi.
Hyundai, Daewoo ve Samsung dünyanın yeni gemilere harcadığı 100 milyar doların yarısını alıyor. En büyük en modern ve en pahalı yük gemileri bu üç büyük firma tarafından yapılıyor. Yapılan gemilerin arasında en kompleks olanını sıvı gaz tankerleri oluşturuyor. Geçen yıl tanesi 205 milyon dolar iken bu yıl 220 milyon dolardan satılıyor. Bu yıl 300 metrelik bir petrol tankerinin fiyatı da yüzde 7.5 zamlanarak 129 milyon dolar oldu.
LOJİPORT-Ünal BAŞUSTA