Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi ile tarihi Haydarpaşa İskelesi'ni İBB'den geri istiyorlar

İktidar, 2005 yılında İBB’ye devrettiği bazı iskeleleri geri almaya çalışıyor. Denizcilik İşletmeleri’nin, Beşiktaş’taki Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi ile tarihi Haydarpaşa İskelesi’ni İBB’den almak için yazışma yaptığı açığa çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) otobüs alımı için kredi onayı vermeyen, yeni metro hatları yapmasına engel olan iktidarın hedefinde şimdi de deniz ulaşımı var.

Kamu kurumu olan Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) Genel Müdürlüğü, AKP’li Kadir Topbaş'ın başkan olduğu 2005 yılında megakent İstanbul’daki birçok iskeleyi İBB’ye devretmişti. Ancak iktidarın 2019’daki yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Millet İttifakı’nın kazanmasının ardından iskeleleri belediyeden geri almak için girişimlerde bulunduğu ortaya çıktı.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, TDİ Genel Müdürlüğü’nün faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre, TDİ, İBB’ye devredilen Beşiktaş’taki Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi’ni geri almak istiyor. TDİ, 653 metrekare büyüklüğündeki tarihi iskeleyi almak için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na 7 Mayıs 2021’de yazı yazdı. Yazıda, “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan iskelenin 49 yıllığına TDİ Genel Müdürlüğü’ne irtifak hakkı tesis edilip edilemeyeceği yönünde görüş istendiği” belirtildi. Özelleştirme İdaresi’nin TDİ’ye bildirdiği görüş ise açıklanmadı.

HAYDARPAŞA İSKELESİ’NE ÇÖKMEK İSTEMİŞLER

Raporda, Milli Emlak Müdürlüğü, 2005 yılında İBB’ye devredilen Haydarpaşa Garı önündeki 664 metrekare büyüklüğündeki Haydarpaşa İskelesi’ni kullanmak için TDİ Genel Müdürlüğü’nden izin istedi. TDİ ise 5 Mayıs 2021’de Milli Emlak Müdürlüğü’ne İBB’nin kullandığı iskelenin kullanımı için izin verilemeyeceğini bildirdi. Tarihi Haydarpaşa İskelesi’nin 1917 – 1918 yıllarında inşa edildiği tahmin ediliyor.

‘PLATFORMU ACİLEN KALDIRIN’ DEDİLER

Ayrıca, faaliyet raporunda İBB’nin Beyoğlu Karaköy’deki DTİ’ye ait olan 927 metrekarelik iskele alanına yolcu indirme platformu yerleştirdiği belirtildi. DTİ’den İBB’ye gönderilen yazıda bu yolcu indirme platformunun da “acilen” iskeleden kaldırılması istendi. Raporda, faal olarak kullanılamayan ve çay bahçesi olarak işletilen Üsküdar’daki tarihi Salacak Vapur İskelesi için de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü’nün tahsis talebinde bulunduğu açıklandı.

İsmail ARI – BİRGÜN

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Cruise turizmi, 2023 rakamlarını ilk 5 ayda aştı
Yasa Denizcilik, 250 milyon dolara iki tanker alıyor
Dünyanın en büyük elektrikli konteyner gemisi suya indi
Römorkör ihracatında artık dünyanın en büyüğü Türk tersaneleri
İran, MSC ARIES gemisine el koydu