Avrupa karayolu nakliyesinin 2021 raporu

Uluslararası alanda, nakliye hizmetleri ile sektördeki faaliyetlerini sürdüren firmalar, nakliye konusu olan eşyaların taşınmasının inceliğini vurguluyor.

Uluslararası alanda, nakliye hizmetleri ile sektördeki faaliyetlerini sürdüren firmalar, nakliye konusu olan eşyaların taşınmasının inceliğini vurguluyor. Son derece detaylı olan lojistik sektöründe doğru taşımacılık yapmak isteyenler kurumsallaşma yönünde gidiyor. Avrupa ülkelerine karayolu nakliye hizmetleri gerçekleştiren lojistik firmaları, sürecin son derece hassas olduğunu vurguluyor. Müşteri beklentilerinin ulaşım aracı üzerinde belirleyici olduğunu ifade eden yetkililer, hızın fiyatlar üzerinde etkili olduğunu söylüyor.

Günümüzde uluslararası taşımacılık sektörü tüm hızıyla gelişimini sürdürmekte. Bu gelişim kara ve hava yolu taşımacılığının yanında deniz yolu taşımacılığının da istenilen seviyeye çıkarılmasını zorunlu kılmaktadır. İthal ve ihraç edilen ürünler birçok ülkeye deniz yolu ile daha hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşmakta olup bu durum lojistik sektöründe deniz yolu taşımacılığına gereken önemin verilmesi gerektiğini göstermekte.

Nakliyede hız faktörü fiyatı belirliyor

Nakliyede hız faktörü taşımacılık ücretini belirleyen en önemli etkenlerden bir tanesi. Yüklerinin en hızlı şekilde nakliye edilmesini sağlamak isteyenler genellikle havayolu taşımacılığını tercih ediyor. İrlanda, Fransa, Hollanda, İsviçre, Hırvatistan gibi Avrupa ülkelerine yapılan nakliyelerde karayolu bağlantısının bulunduğu ülkelerde ise karayolu taşımacılığı tercih ediliyor. Alanında uzman, kurumsal nakliye firmaları, yüklerin durumuna göre müşterilerini en avantajlı seçeneğe yönlendiriyor. Nakliye işlemlerinde en uygun fiyatlı olan seçenek ise denizyolu taşımacılığı olarak lanse ediliyor. Gönderim süresi en uzun olan denizyolu taşımacılığı genellikle konteyner bazlı yükler için tercih ediliyor. Nakliye hizmetlerinde yüklerin sigortalanması ise müşterinin talebine bağlı olarak gerçekleşiyor. Opsiyonlu olarak değerli yük eşyalarını sigortalatmak isteyenler, anlaşmalı sigorta şirketleri sayesinde yüklerini güvence altına alıyor. İrlanda, Fransa, Hollanda, İsviçre, Hırvatistan, Estonya gibi Avrupa ülkelerinde ise genellikle karayolu nakliye hizmetleri tercih ediliyor.

Almanya nakliye hizmeti her geçen gün önemini artırmaktadır. Bunun sebebi, Almanya, Türkiye’den yıllar boyunca çok fazla göç almış bir ülkedir. Bunun yanında ticari faaliyetler açısından da ülkemizdeki pek çok firma için büyük bir önem taşır. Bu nedenle de pek çok insan Almanya sınırlarına kadar hizmet verebilen, uluslararası bir taşımacılık ve lojistik firmasını arar.

Kurumsal nakliye firmaları gümrük sorunu yaşamıyor

Avrupa karayolu nakliyesi için tercih edilen lojistik firmaları, taşımacılık hizmetlerinde gümrük sorunu yaşamıyor. Kurumsal firma yetkilileri, yük taşımacılığı yaptırmak istedikleri şirketlerin tüm yetki belgelerine ruhsatlarına sahip olup olmadıklarını kontrol etmelerini öneriyor. Günlerce gümrükte bekleyen yükler, hem değer kaybediyor hem de iş süreçlerinin aksamasına neden oluyor. Bu nedenle Avusturya, Beyaz Rusya, Azerbaycan, Ermenistan, Birleşik Krallık, Finlandiya, İspanya gibi Avrupa ülkelerinde yapılan taşımacılıklarda genellikle kurumsal lojistik firmaları tercih ediliyor. Kurumsal taşımacılık firmaları, yapay zeka destekli otomasyon süreçleri sayesinde müşterilerin yüklerinin hangi an nerede bulunduğunu dijital ortamdan eş zamanlı olarak takip etmesini sağlıyor.

Pandemi süreci konteyner açığına sebep oldu

2020’nin son çeyreğinde ihracatını artıran 4 ülkeden biri olan Türkiye’de konteyner açığı bulunuyor. Konteyner ve tır konusunda talebin fazla, arzın ise yetersiz kaldığı günümüzde Hırvatistan, Estonya, Gürcistan, Belçika, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Bosna-Hersek, İsveç, Andorra, Arnavutluk gibi Avrupa ülkelerine yük göndermek isteyen firmalar, bünyesinde tır ve konteyner bulunan markaları tercih ediyor. Bu sayede yükler zamanında ve sorunsuz olarak teslim edilebiliyor. Türkiye, ihracatının yarısını Avrupa ülkelerine yaptığından, bu süreçte önemli bir rolü bulunan Kapıkule Sınır Kapısı’nda bekleme yapmadan yüklerin ulaşımı sağlanıyor. İrlanda, Fransa, Hollanda, İsviçre, Hırvatistan, Estonya, Gürcistan, Belçika, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Bosna-Hersek, İsveç, Andorra, Arnavutluk, Avusturya, Beyaz Rusya, Azerbaycan, Ermenistan, Birleşik Krallık, Finlandiya, İspanya gibi Avrupa ülkelerine gerçekleştirilen ihracatta kapıların senkronize edilmesi sayesinde yükler zamanında ve sorunsuz bir şekilde varış noktasına ulaşıyor.

Taşımacılık sektörü zirve yaptı

Pandemi sürecinin yaşamımıza girmesi ile birlikte e-ticarette yaşanan patlamalar, beraberinde ihracattaki ivmeyi de büyük oranda hızlandırdı. Bu da nakliye firmalarının kapasitesinden daha fazla yük taşımacılığı yapmasına neden oldu. Küçük ölçekli lojistik firmaları, kapasite yoğunluğunu aşınca ortaya yüklerin zamanında teslim edilememesi sorunu çıktı. Bu sorunla karşılaşmak istemeyen yerli firmalar, taşımacılık sektöründe kurumsallığından ödün vermeyen büyük ölçekli markaları tercih ediyor. Lojistik fiyatlarında dolar bazında yüksek artıştan etkilenmek istemeyenler, liste fiyatlarının sabit olduğu kurumsal markaları tercih ediyor. Karayolu taşıma kapasitesi dolan taşımacılık firmaları, çözümü diğer ulaşım yollarında buluyor.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Esenyurt’ta ’Lojistik Zirvesi’
Güzergah değişti, dünya ticaretinin dengesi bozuldu
10 kamyondan 4'ü boşa çıktı; 200 bin kamyon kontağı kapattı
DepOrtak depo yönetimini dijitale taşıyor
"Lojistik giderleri Kalkınma Yolu Projesi ile azalacak"