Antrepolardaki teminat sistemi değişti

DÜNYA Gazetesi yazarlarından Hasan Akdoğan, antrepolarda değişen teminat sistemini gündeme getirdi ve eski ile yeni durumu masaya yatırarak önemli bilgiler verdi.

Hasan Akdoğan’ın DÜNYA Gazetesi’ndeki köşe yazısını kaynak göstererek portalimize taşıyoruz.

Sayın DÜNYA okurları, antrepolardaki teminat sistemi değişmiş bulunuyor.

Eskiden şöyleydi; 17.12.2014 tarihinden itibaren akaryakıt antrepoları dışındaki antrepolar için, eşyadan bağımsız ve sabit olmak üzere 100 bin Euro teminat verilmesi, ayrıca bu sabit teminata ilave olarak, eşyadan alınması gereken teminatın, eşya türüne bağlı olarak eşyaya ilişkin toplam vergilerin %10 ve %25’i kadar olması gerekiyordu.

Bu uygulama Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu'nun idare lehine olan kararı bozması üzerine Yedinci Daire tarafından iptal edilmiş bulunuyor. Bunun üzerine Gümrükler Genel Müdürlüğü yeni bir düzenleme yapmış bulunuyor.

Yeni durum şöyle;

23.07.2020 tarihi itibarıyla tescil edilecek antrepo beyannamelerine ilişkin antrepo işleticisi ya da kullanıcıdan alınacak teminat ile ilgili olarak 30.09.2020 tarihine kadar,

1- Antrepolara et ve et ürünleri (2. ve 16. fasıllarda sınıflandırılan), çay, muz, tütün ve tütün ürünleri, alkollü içki, mısır, cin mısırı, ceviz (kabuklu veya kabuksuz), badem (kabuklu veya kabuksuz), antep fıstığı (kabuklu veya kabuksuz) ile yer fıstığının (tohumluk, kabuklu veya kabuksuz) konulması durumunda eşyadan alınması gereken teminatın, eşyaya ilişkin gümrük vergilerinin %50'si kadar olması gerekiyor.

2- Antrepoya konulacak diğer eşyadan alınması gereken teminatın ise eşyaya ilişkin gümrük vergilerinin %25'i kadar olması icap ediyor.

3- Bilge sisteminde düzenleme yapılana kadar aynı antrepo beyanname kapsamı farklı kalemler için farklı teminat oranlarının bulunması halinde teminatın yüksek olan oran üzerinden hesaplanması sistemi getirilmiş bulunuyor. Antrepo beyannamelerindeki teminat oranlarının gümrük müdürlüklerince titizlikle kontrol edilmesi ve uygulamanın ilgililere ivedilikle duyurulması görevi taşra teşkilatına veriliyor. Önemli bir taraf da iptal işlemi gereğince, antrepo işleticilerince verilen 100 bin Euro tutarındaki teminatın ilgilisine iade edilmesi isteniyor.

DÜNYA

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Esenyurt’ta ’Lojistik Zirvesi’
Güzergah değişti, dünya ticaretinin dengesi bozuldu
10 kamyondan 4'ü boşa çıktı; 200 bin kamyon kontağı kapattı
DepOrtak depo yönetimini dijitale taşıyor
"Lojistik giderleri Kalkınma Yolu Projesi ile azalacak"