TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Ekvator Gine ile TUSKON arasında niyet sözleşmesi imzalanacağını açıkladı. Sözleşme ile Ekvator Gine ile yapılacak her türlü ticaret TUSKON üzerinden geçecek. Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü zirvesi sonrasında en az 2 milyar dolarlık ticaret yapılacağını belirtirken, Meral de bu rakamın 'yanlış' olmayacağını söyledi.
Zirvenin düzenlendiği Lütfü Kırdar Kongre Sarayı'nda Türk ve Afrikalı işadamlarının ikili işbirliği görüşmelerini yapmak üzere oluşturulan 600 masaya işaret eden Meral, "Bunlar dublör değil, işadamı. Burası gerçek bir iş arenası" dedi. Geçen yıl katılan tüm katılımcıların yeniden Türkiye'ye geldiğini söyleyen Meral, Afrikalıların çimento, madencilik, gıda, inşaat ve gemi yapımı gibi alanlarda işbirliğine gitmek istediklerini iletti. Afrikalıların zirvede bulunan stantlardaki broşürleri göstererek, kendilerine "Bunları nasıl basıyorsunuz" dediklerini anlatan Meral, "Orada matbaa yok, bu sektör iş yapar. Ayrıca ayakkabıyı da çok beğeniyorlar, özellikle de beyaz ayakkabıyı..." dedi.
Mısırlılarla anlaşma
Zirvede Mısır İşadamları Derneği Başkanı Dr. Adel Gazarin ile TUSKON Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer tarafından da işbirliği anlaşması imzalandı. Ahmet Ciğer, Mısır'ın Türkiye'nin en çok ticaret yaptığı ülkeler arasında yer aldığını belirterek, bu anlaşma ile mevcut ticarete daha fazla katkı sağlamak istediklerini söyledi. İşbirliği ile ortak programlar düzenlenmesi ve ticaretin daha da güçlendirilmesi için çalışmalar yapılacağını dile getiren Ciğer, "Anlaşma, tüm taleplerin iletilerek ticaretin artırılmasında mihenk taşı olacaktır" dedi. Mısır İşadamları Derneği Başkanı Adel Gazarin ise böyle bir anlaşmayı imzalamaktan mutluluk duyduğunu vurguladı.
Dekorasyon, inşaat, seramik, aleminyum, kalebodur, fayansvalanlarında faaliyet gösteren Kamerun'lu Ets Nkouam&fils şirketinin sahibi Josephine Sougem, dekorasyon alanında faaliyet gösteren bir Türk firmasıyla anlaşma yaptıklarını
belirterek, "2 ay içinde ilk konteynırlarımız gelmiş ve işe
başlamış olacak" dedi. Kamerun'da güvenli kilitlerin olmadığını dile getiren Sougem, Türkiye'deki kilitlerin kamerundakilerden daha güvenli ve kaliteli olduğunu olduğunu, bu alanda birkaç firmayla görüşme
yaptıklarını söyledi. Sougem, kamerun'un gelişmekte olan bir ülke olduğunun altını çizerek, inşaat sektörünün de gelişmekte olan alanlar arasında yer aldığını söyledi.
Afrika Türkiye'ye futbolcu satacak
Zirveye katılan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Saint Luc takımının sahibi Willy Mutombw ise Türkiye'de büyük bir potansiyel bulunduğunu belirterek, futbolcu ticareti yapmayı planladığını söyledi. Mutombw, "Özellikle büyük futbol kulüpleri milyon dolar harcayarak yaşlı yıldız alıyor. Halbuki bizim ülkemizde çok yetenekli ve ucuz futbolcular var" dedi. 6-17 yaş arası futbolcu yetiştiren Mutombw, başta Fransa olmak üzere birçok Avrupa kulübüne futbolcu gönderdiklerine dikkat çekti.
LOJİPORT