50 milyon dolarlık yatırım iptal

50 milyon dolarlık bir yatırımla Başiskele sınırları içinde kurulan Autoport Limanı firma yetkilileri tarafından tahliye edilmeye başlandı. Başiskele...

50 milyon dolarlık bir yatırımla Başiskele sınırları içinde kurulan Autoport Limanı firma yetkilileri tarafından tahliye edilmeye başlandı.

Başiskele Yeniköy'de 150 bin metrekare alan üzerine Arkas Holding ile Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı olan iş adamı Ayhan Zeytinoğlu ortaklığıyla yapılan Autoport Liman İşletmeleri A.Ş., inşa edildiği tarihten bu yana tartışma konusu oldu. Aynı yerde arazisi bulunan Mehmet Coşkun adlı iş adamının hukuk mücadelesi başlattığı Autoport Limanı için birçok dava açıldı. Liman için 6 yıldır yürütmeyi durdurma kararları alındı.

UYGUN BULUNMADI

İmar planı olmayan dolgu sahasında kaçak olarak yaptırıldığı ileri sürülen Autoport Limanı, 2007 yılında Maliye Bakanlığı tarafından 49 yıllığına işletmeci firmaya tahsis edildi. Danıştay 13. Dairesi, 25 Kasım 2010 tarihinde iş adamı Mehmet Coşkun'un sahibi olduğu Turgut Reis A.Ş. firmasının iptal istemiyle açtığı davayı esastan görüştü ve 49 yıllık tahsis işlemini hukuka uygun bulmayarak iptal etti.

SÜRESİ DOLDU

12 devlet kurumundan izinlerinin olduğunu iddia eden Autoport yetkilileri, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'ndan kararın bozulmasını talep etti. Danıştay İdari Dava Daireleri, 25 Ocak 2013 tarihinde Autoport ile ilgili dosyayı görüştükten sonra bu itirazın reddine karar verirken, ayrıca 13. dairenin verdiği 49 yıllık tahsisin hukuka uygun bulunmamasını kararını oy birliğiyle onadı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun onamasıyla kesinleşen kararlar sonucu verilen süre doldu.

KAÇAK YAPILAR

Kaçak olduğu belirtilen yapıların bulunduğu liman, firma tarafından tahliye edilmeye başlandı. Autoport Limanı şu anda tamamen işlemez hale geldi. Bundan sonra da limanda hiçbir yükleme ve boşaltma işlemleri yapılamayacak. Limanın tahliye edildiğini vali Ercan Topaca da doğrularken, daha önce bazı yasal sorumluluklar nedeniyle tahliye süresinin uzadığı bildirildi.

SON GÜN

29 Ağustos tarihinde hazırlanan tahliye tutanağıyla tahliyenin başladığını, ancak limanda bulunan bin 163 adet çelik spiral boru ile 3 konteyner ofisin kaldırılması için yarın son. Maliye Bakanlığı'nın uygun gördüğü takdirde yarın tahliye işlemlerinin sonuçlanacağı Autoport Limanı'nı yasalara uygun yeni düzenlemeleri yapmayı üstlenecek olan başka firmalara kiralayabileceği öğrenildi.

Bizimkocaeli.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Beşiktaş Denizcilik, 99 milyon dolara 3 gemi aldı
DP World Evyap’ta uzaktan kumandalı vinçler devrede
Kılavuzluk, Römorkör ve Palamar Ücretleri Güncellendi
“Alsancak Limanı’nı bakkal kapatır gibi kapatamazsınız”
"İzmir Limanı'nda son sözü Varlık Fonu söyleyecek"