Serbest Bölge kan kaybediyor!

Serbest Bölge kan kaybediyor!

Mersin Serbest Bölgesi’nde ticaret hacmi, 2014 yılının 11 aylık döneminde geçen yıla göre yüzde 1, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 29 azaldı....

Mersin Serbest Bölgesi’nde ticaret hacmi, 2014 yılının 11 aylık döneminde geçen yıla göre yüzde 1, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 29 azaldı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın periyodik olarak yayınlanan aylık göstergeler raporunun “2014 Yılı Kasım Ayı” raporunda Mersin Serbest Bölgesi’nin kan kaybettiği görüldü. Mersin Serbest Bölgesi’nde 2014 yılının Kasım ayı sonu itibariyle 331’i yerli, 64’ü yabancı ve 40’ı yerli-yabancı ortaklığı olmak üzere toplam 435 firma faaliyette bulunurken, 2014 yılı Kasım ayı itibariyle istihdamın geçen yıla göre yüzde 15,1 artarak, 9 bin 458 kişiye ulaştığı belirlendi. Bölgede faaliyette bulunan firma sayısında, önceki yılın Kasım ayına göre önemli bir değişim olmazken, yatırım harcamalarının dağılımına bakıldığında; yüzde 79’unun Türkiye’den bölgeye, yüzde 21’inin ise yurtdışından bölgeye yapıldığı görüldü.

HANGİ SEKTÖRLERDE DÜŞÜŞ YAŞANDI?

Yılın 11 aylık döneminde bölgedeki ticaret hacmi ise geçen yıla göre yüzde 1 azalarak 3,2 milyar dolara geriledi. Yine bölgenin ticaret hacmi 2014 yılı Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29 azalarak yaklaşık 234 milyon dolara geriledi. Söz konusu dönemlerdeki gelişmeler sektörel olarak incelendiğinde; yılın 11 aylık döneminde ticaret hacminde işlenmiş petrol ürünleri ve meyvelerde artış, gıda sanayi ürünleri ile demir çelik sanayi mamullerinde azalış olduğu gözlendi. Kasım 2014’te ise kimya sanayi mamulleri, gıda sanayi ürünleri ve meyveler geçen yıla göre aylık bazda ticaret hacmi azalışında payı olan sektörler oldu.

Hediye EROĞLU/MERSİN-LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.