Şehir Hatları, İstanbul'un iskelelerine dokunmayı sürdürüyor

Şehir Hatları, İstanbul'un iskelelerine dokunmayı sürdürüyor

Şehir Hatlarının tarihi Büyükada ve Kadıköy’deki Beşiktaş-Adalar İskeleleri aslına uygun restore edilerek yenileniyor. 1. Derece Tarihi Eser statüsünde olan iskelelerin restorasyon çalışmaları Koruma Kurulu’nun onaylı projesine uygun olarak yürütülüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbullulara kaliteli hizmet anlayışıyla deniz ulaşımına yatırımlarını sürdürüyor. İki yaka arasında kentin deniz ulaşımını sağlayan Şehir Hatları’nın büyük iskelelerinden Büyükada ve Kadıköy’de bulunan Beşiktaş-Adalar iskeleleri için kapsamlı restorasyon çalışması başlatıldı.  

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deniz ulaşımında İstanbullulara konforlu ve kaliteli hizmet yaklaşımıyla, 20 hatta 29 gemi ve çeşitli hatlardaki yolcu motorlarıyla 40 lokasyonda hizmet veren Şehir Hatlarının iskeleleri aslına uygun olarak yenilenmeye devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Tesisler Bakım ve Onarım Müdürlüğünün yürütümünde sürdürülen restorasyon çalışmalarında, Büyükada ve Kadıköy-Beşiktaş iskelelerinin ilk halleri esas alınarak tespit çalışmaları yapıldı. Yürütülen yenileme çalışmaları, İBB Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) tarafından denetleniyor,  Koruma Kurulunun onaylı projesine uygun bir çalışma yürütülüyor.

Kapsamlı restore çalışmaları kapsamında;

İskele içindeki bekleme salonları elden geçirilerek, taşıyıcı kolun ve kiriş sistemlerinin güçlendirilmesi, iskelelerin zemin tesviyeleri ve doğal taşla kaplanması, bina iç ve dış cephe bölme duvarlarının sıva, tamir, bakım-onarım işleri, çatıların tümüyle yenilenmesi, iskelelerin tarihi dokusuna uygun kalem ve çini işlemlerinin yapılması, mozaik ve kartonpiyer süslemelerinin bütünlenmesi, önceki tamir çalışmalarında ilave edilen kısımların yıkılarak yapının orijinal hale getirilmesi, elektrik pano ve hatları ile aydınlatma sistemlerinin tamamen yenilenmesi, bayrak direklerinin yenilenmesi ve yolcu bekleme salonlarının iklimlendirilerek yolcu konforunun üst seviyeye çıkartılması sağlanacak. Ayrıca personel yaşam mahalleri de daha konforlu hale getirilecek.

İstanbul’dan Denize, Denizden İstanbul’a

Eskiyen görüntüleri ve mevcut yapılarıyla yetersiz kalan iskelelerdeki yenileme çalışmalarını değerlendiren Şehir Hatları Genel Müdürü Yakup Güler, iskelelerde yapılan kapsamlı iyileştirme çalışmalarının hızla devam ettiğini belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimlerinin hem vapurları hem de iskeleleri güvenli, konforlu ve estetik hale getirme gayretinde olduklarının ifade eden Güler, “Deniz ulaşımına destekleriyle katkı sunan Büyükşehir Belediyemize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. İskeleler İstanbul’dan denize, denizden İstanbul’a açılan kapılar olduğu için İstanbullu hemşerilerimizin vapurda yaşadıkları keyfi iskelelerimizde de yaşamalarını arzu ediyoruz” dedi.  

Kubbeler Yeniden İnşa Ediliyor

İlk inşa edildiği yıllarda vapurların yanaştığı tarafta iki kubbesiyle dikkat çeken Kadıköy’deki Beşiktaş – Adalar iskelesine yapılan yenileme çalışmalarıyla kubbeleri yeniden kazandırılıyor. Zaman içerisinde zarar görerek tamamen tahrip olmuş kubbeler aslına uygun olarak yeniden inşa edilip hava şartlarına karşı kurşunla kaplanacak.

6 ay içinde bitirilmesi planlanan çalışmaların ardından yenilenmiş haliyle hizmet vermeye devam edecek Kadıköy İskelesinin ikinci katı Şehir Hatlarına ait idari birimlerin bulunacağı ofis olarak düzenlenecek.

iskeleler-yenileniyor-(2).jpgiskeleler-yenileniyor-(4).jpg

Eski Kadıköy İskelesi: (Beşiktaş-Adalar)

1915 yılında yarı beton, yarı yığma olarak inşa edilen tarihi bina onarımı sırasında ortaya çıkarılan mermer levhanın üstünde eski harflerle 1926 tarihi kayıtlı. Üstünde iki kubbesiyle dikkat çeken iskele 1959 yılında büyük bir tamir görmüş. 1984-86 yılları arasında esaslı bir onarım yaşayan iskele son halini 1995 yılında almış. Günümüzde Beşiktaş ve Adalar’a giden vapurların seferleri yapıldığı iskelenin yanaşma yerinin uzunluğu 35,6, denizden yüksekliği 1,4, iskele önünün derinliği ise 3,8 metredir. 

Büyükada Vapur İskelesi:

1914-15 yılları arasında cephesi çinilerle süslü taş iskele binası mimar Mihran Azaryan’a inşa ettirilmiş. İskele alanı 2223, kapalı alanı 1055 metrekaredir. Çatısında zamanın modası küçük bir kubbe bulunan binanın önünden denize doğru uzanan iskelenin iki yanı 99, karşısı 12 metredir. Üç yanaşma yeri bulunan iskelenin sudan yüksekliği 1,3, iskele önünün derinliği 4,2 metredir. 

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.