Scania'nın saati kamyonla konuşuyor

Scania'nın saati kamyonla konuşuyor

Hayatın her alanına giren teknoloji, kolunuza taktığınız saat ile her türlü makineyi uzaktan kumanda etme imkânı sunuyor. ‘Giyilebilir teknoloji’yi...

Scania'nın saati kamyonla konuşuyorHayatın her alanına giren teknoloji, kolunuza taktığınız saat ile her türlü makineyi uzaktan kumanda etme imkânı sunuyor. ‘Giyilebilir teknoloji’yi ağır ticarî araçlara uyarlayan ilk şirket konumundaki İsveçli Scania, kamyonla iletişim kurarak aracın yakıt, sürüş, hız gibi 20 ayrı değişkenini gösteren saati piyasaya sürdü.

Ağır ticari araç üreticisi İsveçli Scania, giyilebilir teknolojiyi kendi alanında uygulayacak adım atarak Scania Watch’u beğeniye sundu. Saat sayesinde sürücü araç hakkında birçok değişkeni saatinden takip ederken e-posta, mesaj ve telefon çağrılarına da kolayca ulaşabiliyor. Şimdilik 999 adet üretilerek piyasaya çıkacak olan ‘Black Griffin’ kol saatinin özellikleri zaman içinde internetten kolayca yazılım yüklenebilmesi sayesinde daha da geliştirilecek. Scania Satış Müdürü Tunç Gömeçli, bu teknolojisinin getireceği kolaylıkları şu sözlerle anlattı: “Bir kol saati ile kamyon filolarının gerçek zamanlı takip ve analiz yapabilecek olması, kamyonun teknik sistemlerinden alınabilen önemli bilgileri ve verileri takip edebilecek olması heyecan verici. Mevcut filo yönetim uygulamaları genellikle nakliye şirketleri ve filo işletmecilerini hedef alıyor. Hatta Scania, bunu ileride daha da işlevsel hale getirmeyi planlıyor. Gelecekte bu kol saati ile sürücünün nabzı hakkında bilgi alma ve çeşitli sağlık ve güvenlik hizmetleri verilebilmesi de sağlanacak.” Scania, Euro 6 motor gamını geliştirebilmek için bir araç ile 2011’den beri 1 milyon 300 bin kilometre test sürüşü gerçekleştirdi. İsveç’in Södertalje kentindeki fabrikadan, Hollanda’daki Zwolle fabrikasına gerçekleşen operasyonlarda kullanılan Euro 6 motorlu araç İsveç doğumlu bir başka Türk Cem Kızılkaya’ya emanet edilmiş. Kızılkaya, 5 yıldır şirket bünyesinde çalışıyor.

İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ VERİYOR

Şirket, bir taraftan teknolojiye yatırım yaparken bir taraftan da sürücülerin bu teknolojiyi etkin bir şekilde kullanması için eğitim veriyor. Eğitimlerde kullanılmak üzere geliştirilen WIC kit adı verilen kablosuz gösterge paneli ile şirkete eğitim almaya gelen sürücülere eğitim veren uzmanlar araç iletişim arabiriminden (VCI) motor devri göstergesi, hız göstergesi ve yakıt tüketimi ile daha birçok bilgiye tablet üzerinden kablosuz bir şekilde ulaşabiliyor. Scania Sürücü Eğitimi, sürücünün eğitim almadan önceki ve sonraki performansını ortaya koyuyor. Belirli bir ücret karşılığı verilen eğitim şu aşamada sadece Avrupa’da uygulanıyor. Altyapı hazırlandığında Avrupa fiyatlarının çok altında Türkiye’de de uygulanması planlanıyor.

Hız 10 km artınca, yakıt tüketimi de yüzde 10 artıyor

Scania mühendislerinin testlerinde TIR şoförlerinin hızlı gitmeye eğilimi olduğunu gösteriyor. Hız yapmayı en büyük kusurlardan biri olduğunun altını çizen uzmanlar, hız yaparak süreden kazanıldığı algısının yanlış olduğunu test sonuçlarıyla ortaya koyuyor. Trafik kurallarının öngördüğü hızın üzerine çıkılmaması tavsiye edilirken, aracın 80’den 90 km/s ortalama hıza çıkması ile zamandan ancak yüzde 1 kazanç sağlanırken, yakıt tüketiminin yüzde 10 arttığı görülüyor.

SERKAN ŞAHİN – ZAMAN

LOJİPORT

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.