Scania'nın kabinsiz otonom kamyonu: Scania AXL

Scania'nın kabinsiz otonom kamyonu: Scania AXL

İsveçli ağır araç üreticisi Scania, insanları tamamen ortadan kaldıran yeni konseptini tanıttı. Scania'nın yeni kamyonu herhangi bir şoförü barındırmıyor ve tamamen otonom.

Direksiyon, gaz ve fren gibi ana kontrollerin otonom araçlarda bulunmalı mı sorunu tartışılırken Scania yeni bir konsept ile çıkageldi. İsveçli üreticinin yeni konsepti bırakın herhangi bir pedalı ya da tuşu, bir kişiyi barındıracak bir kabine bile sahip değil.

Scania’nın yeni konsepti Scania AXL, madenler ve inşaat sahaları gibi büyük yerlerde çalışmak için tasarlanmış kabini olmayan bir kamyon. Scania’nın kabini kaldırabilme cesareti de kamyonun çalışacağı yerlerden geliyor. Maden ve inşaat sahaları, birçok değişken barındıran normal yollardan çok daha güvenli bir yer.

Ayrıca Scania’nın AXL konsepti üzerine üretilecek yeni bir aracı kullanmak için hükümetlerin otonom araçlar konusunda karar değişikliğine gitmelerine de gerek kalmayacak. Şu anda tüm otonom araçlarda manuel kontrollerin de bulundurulması zorunluluğu var. Ancak Scania’ya göre lojistik şirketlerinin kullandığı yazılımlar yoluyla bu araçların kontrol edilebilmesi bu zorunluluğu kaldırıyor.

Konsept kamyon, diğer ağır iş yüküne sahip kamyonlar gibi dizel motora sahip. Ancak Scania, kamyondan meydana gelen emisyonu azaltmak için biyoyakıt kullanıyor. Scania tarafından gelen açıklamaya göre bu konsept, yepyeni teknolojik mecralara yol açacak ve gelişmeyi de hızlandıracak.

Kabinsiz kamyon üreten tek şirket Scania değil. Hatta Scania İsviçre’de bile tek değil. Einride isimli bir girişim şirketi kabinsiz bir kamyonu üretime sokmayı planlarken Volvo da kendi kabinsiz kamyonunu tanıtmıştı.

scania-axl2.jpg

Ümit KILINÇ - Webtekno.com

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.