Scania’nın akıllı kontrol sistemine ‘çevre ödülü’

Scania’nın akıllı kontrol sistemine ‘çevre ödülü’

Scania, aracın konumuna göre yolun devamındaki coğrafi yapıya uygun olarak seyir süratini ayarlayan Scania Active Prediction Cruise Control, “Aktif Tahminli...

Scania, aracın konumuna göre yolun devamındaki coğrafi yapıya uygun olarak seyir süratini ayarlayan Scania Active Prediction Cruise Control, “Aktif Tahminli Seyir Kontrol Sistemi” ile Alman Automobil Kraftfahrer-Schutz kurulu tarafından 2012 yılı Enerji ve Çevre Ödülü’ne layık görüldü.

Scania'nın sürüş konforunun yanı sıra çevreci misyonunu da yansıttığı “Aktif Tahminli Seyir Kontrol Sistemi”, Almanya’nın önde gelen otomobil kurumu Automobil Kraftfaher-Schutz (KS) tarafından “2012 Enerji ve Çevre Ödülü”nü almaya hak kazandı.

Bu yıl 32.ncisi verilen çevre ödülünün sahibi Scania Aktif Tahminli Seyir Kontrol Sistemi, GPS vasıtasıyla uydudan aldığı bilgiler ile aracın konumu ve yolun devamındaki topografyasını tahmin ederek sürücüyü hız ve seyir kontrolü için uyarmaktadır. Sistem kullanıcılarına özellikle inişli çıkışlı yollarda en yüksek faydayı sağlar. Örneğin yaklaşılan bir rampaya girerken, aracın yük durumu, o andaki hızı, yaklaşılan rampaya kalan mesafe, rampanın eğimi gibi bazı verileri anlık olarak işlenmekte, azami tork ve turbo basıncı için gereken sürate çıkılmakta, rampadan inişte ise aracın kendi ağırlığı ile hızlanacağı da göz önünde bulundurularak gaz kesilmekte ve gereksiz yakıt tüketiminin de önüne geçilmektedir. Böylelikle sistem yardımı ile yüzde 3’e varan yakıt tasarrufu elde edilmektedir. Yılda 180.000 km seyahat eden, 40 tonluk çekici-yarı römork kombinasyonunda yüzde 3’lük yakıt tasarrufu 1.700 litre yakıt tasarrufuna eşdeğerdir. Bu rakam yakıt bütçesinde yılda yaklaşık 2.300 Euro tasarruf sağlarken, karbondioksit emisyonunda 4 tondan fazla azalma sağlıyor.

BUS&TRUCK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.