Scania yine zirvede kaldı

Scania yine zirvede kaldı

2003 yılından bu yana “En çok satılan ithal ağır ticari araç” markası olma başarısını elinde tutan Scania, 2008 yılında da bu geleneğini sürdürdü....

2003 yılından bu yana “En çok satılan ithal ağır ticari araç” markası olma başarısını elinde tutan Scania, 2008 yılında da bu geleneğini sürdürdü. Krone 2008 yılında pazar payını korurken Meiller, pazar payını ve satışlarını artırmaya devam etti.

Scania Krone Meiller Genel Müdürü Tolga Senyücel ve Doğuş Otomotiv Finanstan sorumlu Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş’ın katıldığı basın toplantısında şirketin ağır ticari araç pazarındaki 2008 yılı değerlendirmesi 2009 yılı beklentileri açıklandı.  Senyücel toplantıda  2008'in, ağır ticari araç pazarı açısından ani daralmalarla geçen çok renkli ve zorlu bir yıl olduğunu söyledi.

16 ton üzeri ağır ticari araç pazarının geçen yıl önceki yıla göre yüzde 24'lük düşüşle 26 bin 300 adetten, 20 bin 200 adede gerilediğini, toplam ağır ticari araç pazarında ise yüzde 24'lük daralma söz konusu olduğunu bildiren Senyücel, Türkiye'nin Avrupa'nın 5. büyük pazarı konumuna geldiğini ifade etti.

Scania markasının 2007 yılında 2 bin 174 adet satış gerçekleştirdiğini, geçen yıl ise satışlarının bin 894 adede gerilediğini bildiren Senyücel, ''Toplam daralmadan biz de etkilendik. Yüzde 12 kaybımız oldu. Ancak toplam ticari araç pazarında pazar payımızı yüzde 8,2'den 9,4'e çıkardık'' dedi.

Kamyon pazarından çekici pazarına kayma olduğunu ifade eden Senyücel, “2007 yılında toplam pazarın yüzde 48’ini çekici yüzde 52’sini ise kamyon oluştururken 2008 yılında bu rakam tam tersi oldu. Önümüzdeki dönemlerde de bu rakamın katlanarak devam edeceğini tahmin ediyorum” şeklinde konuştu. 

Pazara sunduğu ekonomik ve dayanıklı araçları, müşteri odaklı hizmet anlayışı ile müşterilerinin ihtiyaçlarını analiz ederek belirleyen Scania, 2008 yılını ithal ağır ticari araç pazarındaki yüzde 24’lük daralmaya rağmen pazar payını arttırarak %26’dan %31’e yükselterek büyümeyle tamamladı. TAID verilerine göre Scania 1.894 adetlik satışıyla 20.227 adet gerçekleşen Yerli+İthal toplam ticari araç pazarında ise %9.4’lük bir pazar payına ulaştı.

Treyler pazarında her türlü taşımacılık şartlarına özel ürünler geliştiren Krone, 2008 yılında 518 adet satış gerçekleştirdi. Bu adetle 3538 adet gerçekleşen toplam pazarda Krone %15’lik bir Pazar payı elde etti. Geçen sene olduğu gibi bu senede ithal rakiplerinin önünde pazarı tamamlayan Krone %29 oranında daralan treyler pazarında pazar payını korumayı başardı.

Türkiye’de yaptığı yatırımlarla, yerli üretime de başlayan Meiller 2008 yılında büyümeye devam etti. 2008 yılında 184 adet satış gerçekleştiren Meiller geçen seneki satış oranını % 162 oranında artırdı.

Yetkili satıcıları ile birlikte büyüyen Scania ,Krone ve Meiller, 2008 yılı içerisinde 4 yeni yetkili servis noktası ve 3 yeni satış noktası daha ekledi. Düşük yakıt tüketimine sahip Scania motorlara ilaveten, işletme giderlerini düşürecek her türlü ekstra donanımı müşterilerine standart olarak sunan Scania, satış sonrasındaki hizmet ve yaklaşımıyla da müşterilerini kesintisiz destekliyor.

LOJİPORT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.